Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Makaveli Lindén

Overført til sykehus

Tiltalen og rettssaken mot Makaveli Lindén er utsatt. Denne uka ble han overført fra strengt fengselsregime til sykehus.

TIL SYKEHUS: Etter ti måneder i varetekt på Ila fengsel, er Makaveli Lindén overført psykiatrisk sykehus. Rettssaken mot ham er ventet å starte til våren eller sommeren, men tiltalen er ennå ikke ferdig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TIL SYKEHUS: Etter ti måneder i varetekt på Ila fengsel, er Makaveli Lindén overført psykiatrisk sykehus. Rettssaken mot ham er ventet å starte til våren eller sommeren, men tiltalen er ennå ikke ferdig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Svenske Makaveli Lindén har erkjent straffskyld for drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstuen i oktober 2018. Han har også erkjent å ha knivranet en mann kort tid før drapet.

21-åringen har sittet varetektsfengslet i Norge siden april i fjor. Før det var han fengslet i Frankrike i fem måneder.

Lindén var svært utagerende i fransk fengsel og skal også ha truet en fengselsansatt ved Ila fengsel. De rettspsykiatriske sakkyndige har konkludert med at Lindén er psykotisk og var det da de undersøkte ham. De har ikke kunnet konkludere med at han var det på gjerningstidspunktet.

Overført

FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Den antatte gjerningsmannen som ifølge politiet skal ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo, har historie fra fosterhjem, fengsel, tidligere knivran og narkotika. Svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i Dijon i Frankrike 23. oktober, etter en storstilt jakt over store deler av Europa. Nå er... Vis mer

Etter en langvarig prosess og flere forsøk, ble Lindén denne uka overført til det psykiatriske sykehuset Dikemark i Asker. Sykehuset huser blant annet flere som er dømt til tvungent psykisk helsevern.

- Det har vært en søknadsprosess, og han ble overført i går, sier politiadvokat Christian Hatlo i Oslo-politiet til Dagbladet.

Det skjer altså etter at Lindén har sittet ti måneder på sikkerhetsavdelingen i Ila fengsel. Der har han ikke hatt samvær med andre innsatte, på tross av at retten ikke har bedt om slike restriksjoner.

- Vi har ikke hatt innvendinger mot at han nå er blitt flyttet, sier Lindéns forsvarer Øystein Storrvik til Dagbladet.

Overføringen skal ha tatt såpass lang tid blant annet på grunn av plassmangel ved Dikemark.

Tiltale utsatt

Lindén ble varetektsfengslet for fire nye uker i Oslo tingrett i dag, onsdag. Han ble sist varetektsfengslet 15. januar.

Da opplyste Oslo-politiet at saken var ferdig etterforsket og at de ville sende sin påtaleinnstilling til Oslo statsadvokater omgående.

Nå er oversendelsen av saken utsatt på grunn av Oslo-politiets etterforskning av drapet på Prinsdal.

- Jeg håper å få oversendt saken innen denne eller neste uke, sier politiadvokat Hatlo.

I tillegg har påtalemyndigheten anslått at rettssaken mot ham ikke kan skje før tidligst våren/sommeren 2020.

Drap i Belgia

I tillegg til drapet og knivranet på Majorstua i oktober 2018 er 21-åringen mistenkt for drapet på 58 år gamle Johanna Jostameling i den belgiske byen Mechelen.

Belgisk påtalemyndighet har forsøkt å avhøre Lindén i Norge. Han erkjente ikke straffskyld for drapet, og saken vil ikke være en del av rettssaken i Norge. I stedet vil trolig Belgia forfølge drapssaken etter rettskraftig dom i Norge.

Svenske advokater mener også han kan knyttes til drapet på en 17-åring i Uppsala i Sverige i august 2018.

Norge har samarbeidet med blant annet belgiske myndigheter om å forsøke å få til avhør med Lindén om drapet i Belgia, men sakene i utlandet har ikke vært førsteprioritet etter at den drapssiktede svensken ble utlevert til Norge.

Strafferettslig tilregnelig

TILREGNELIGHET: Spørsmål knyttet til Makaveli Lindéns tilregnelighet er sentralt i det videre arbeidet for politiet. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Det hersker sterk tvil om Lindéns psykiske helsetilstand på gjerningstidspunktet. Han ble nylig kjent strafferettslig tilregnelig av de rettspsykiatrisk sakkyndige som har undersøkte ham i Norge under meget sterk tvil.

De sakkyndige har funnet ham psykotisk, og dermed utilregnelig, i undersøkelsesperioden, og mener han også er det i dag. Siden det ikke var vitner til drapet, har de sakkyndige ikke funnet grunnlag for å konkludere med det samme for gjerningstidspunktet.

Svenske rettspsykiatere ga ham i 2017 en schizofrenidiagnose.

Utagerende

Lindén ble pågrepet i Frankrike ni dager etter drapet på Majorstua, etter en massiv politijakt over flere land, og er mistenkt for å ha drept en kvinne i Belgia mens han var på flukt.

Han skal også ha oppført seg svært utagerende i fransk fengsel.

- Vi er glad for å bli kvitt ham. Nå kan vi slappe av. Han har ødelagt cella si, og ringte på ringeklokka i cella hvert 10. minutt for å irritere de ansatte. Vi måtte ta i bruk de største, sterkeste og mest muskuløse vaktene for å holde ham i sjakk hver gang han skulle noe sted, sa den franske statsadvokaten Pascal Labonne-Collin da Lindén ble utlevert.