Overførte Irak-millioner til seg selv og kjøpte dyre biler

Penger som skulle gå til gjenoppbygningen av Irak gikk i lommene på amerikanere.

GJENOPPBYGNING: Hensikten med amerikansk tilstedeværelse i Irak er å bygge opp landet. Slik har det ikke alltid gått. Foto: AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE/SCANPIX
GJENOPPBYGNING: Hensikten med amerikansk tilstedeværelse i Irak er å bygge opp landet. Slik har det ikke alltid gått. Foto: AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Amerikanske myndigheter etterforsker nå korrupsjon i forbindelse med gjenoppbygningen av Irak og skal ifølge The New York Times ha opprettet mer enn 50 nye saker de siste seks månedene.

Etterforskerne har gransket store pengetransaksjoner gjort av amerikanerne som er involvert i gjenoppbygningen som i seg selv beløper seg til nesten 150 milliarder dollar (ca. 877,5 milliarder kroner).

Noen av sakene gjelder personer som er mistenkt for å ha sendt flere titalls tusen dollar til seg selv som post fra Irak, eller for å ha stappet penger i baggasjen da de forlot landet.

Kjøper dyre biler og smykkerI andre tilfeller skal de mistenkte ha overført millioner av dollar til sin egen bankkonto. De mistenkte skal deretter ha brukt pengene på å kjøpe BMW-er, SUV-er og dyre smykker, eller for å betale ned sin enorme kasinogjeld, ifølge The New York Times.

Fra før er noen titalls personer tiltalt og dømt for korrupsjon siden invasjonen av Irak i 2003. Men de nye sakene bekrefter det myndighetene lenge har fryktet; at kaoset, det dårlige tilsynet og utbredte bruk av kontanter i gjenoppbygningen har gjort at mange hadde mulighet til å utnytte systemet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer