Overførte Irak-millioner til seg selv og kjøpte dyre biler

Penger som skulle gå til gjenoppbygningen av Irak gikk i lommene på amerikanere.

GJENOPPBYGNING: Hensikten med amerikansk tilstedeværelse i Irak er å bygge opp landet. Slik har det ikke alltid gått. Foto: AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE/SCANPIX
GJENOPPBYGNING: Hensikten med amerikansk tilstedeværelse i Irak er å bygge opp landet. Slik har det ikke alltid gått. Foto: AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Amerikanske myndigheter etterforsker nå korrupsjon i forbindelse med gjenoppbygningen av Irak og skal ifølge The New York Times ha opprettet mer enn 50 nye saker de siste seks månedene.

Etterforskerne har gransket store pengetransaksjoner gjort av amerikanerne som er involvert i gjenoppbygningen som i seg selv beløper seg til nesten 150 milliarder dollar (ca. 877,5 milliarder kroner).

Noen av sakene gjelder personer som er mistenkt for å ha sendt flere titalls tusen dollar til seg selv som post fra Irak, eller for å ha stappet penger i baggasjen da de forlot landet.

Kjøper dyre biler og smykkerI andre tilfeller skal de mistenkte ha overført millioner av dollar til sin egen bankkonto. De mistenkte skal deretter ha brukt pengene på å kjøpe BMW-er, SUV-er og dyre smykker, eller for å betale ned sin enorme kasinogjeld, ifølge The New York Times.

Fra før er noen titalls personer tiltalt og dømt for korrupsjon siden invasjonen av Irak i 2003. Men de nye sakene bekrefter det myndighetene lenge har fryktet; at kaoset, det dårlige tilsynet og utbredte bruk av kontanter i gjenoppbygningen har gjort at mange hadde mulighet til å utnytte systemet.

- Jeg har hatt en følelse av at det skjer mye korrupsjon som vi ikke har hatt mulighet til å slå ned på, og de nye tilfellene har bare bekreftet mistanken, sier Stuart W. Bowen Jr., som leder etterforskningen.

- Jeg har ventet på dereTilfellene ble avslørt i forbindelse med en ny granskning av finansielle aktiviteter som ble satt i gang sist sommer. En lignende etterforskning ble i februar satt i gang i Afghanistan.

Blant de mistenkte er militære offiserer, tjenestefolk og leiesoldater.

Bowen sier til avisa at mange av tilfellene involverte bestikkelse og korrupsjon i form av ulovlige godtgjørelser for å belønne soldater. I enkelte saker skal ektefeller eller andre slektninger av den mistenkte ha blitt anklaget for å ha opprettet falske selskaper for å skjule svindelen.

Mange har nektet å ha gjort noe galt, mens andre innrømmer å ha tatt i mot små bestikkelser når videre etterforskning avslører at det skal være snakk om hundrevis av tusener dollar. En av de mistenkte gjorde det ifølge Bowen enkelt;

- Jeg har ventet på dere, skal han ha sagt da etterforskerne dukket opp på døra.

I IRAK: Amerikanske myndigheter etterforsker nå korrupsjon i forbindelse med gjenoppbygningen av Irak og skal ifølge The New York Times ha opprettet mer enn 50 nye saker de siste seks månedene.  Foto: EPA/SHEHAB AHMED/Scanpix
I IRAK: Amerikanske myndigheter etterforsker nå korrupsjon i forbindelse med gjenoppbygningen av Irak og skal ifølge The New York Times ha opprettet mer enn 50 nye saker de siste seks månedene. Foto: EPA/SHEHAB AHMED/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer