Gjerdrum-raset:

Overfylt med klær, bøker og kosebamser

Folk kommer fra Bergen, Sørlandet og Sverige med hjelp til rasofre.

GIR: I Holterhallen i Nannestad er det fullt opp med klær, sko og leker. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Øystein Andersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HOLTER (Dagbladet): I Holterhallen i kriserammede Gjerdrums nabokommune, Nannestad, er det full fart og håndballkamper til vanlig. Men her blir det ikke spilt kamper på en god stund.

Full fart er det nå om dagen også, men knapt plass til en eneste håndball.

Hallen er overfylt av klær, leker, kosebamser, ski og akebrett. Det ene håndballmålet er fylt med dopapir. Og det kommer mer. Biler med utstyr til rasrammede beboere i Gjerdrum kom tett også mandag formiddag.

I tillegg er det samlet inn flere millioner kroner i støtte til ofrene på nettjenesten Spleis.

- Overveldet over engasjementet

- Det er en formidabel giverglede. Vi er overveldet over engasjementet. Ikke bare fra nabolaget her rundt Gjerdrum, men det har kommet folk kjørende hit med utstyr fra Bergen, Sørlandet og Sverige. Og nettopp ringte det noen fra Nord-Norge, sier leder i Nannestad og Gjerdrum Røde Kors, Øyvind Ordemann, til Dagbladet.

KRIM OG BARNEKLASSIKERE: Lena Laurin (til venstre) og Mia Heranger samler bokesker til unge rasofre i Gjerdrum. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet
KRIM OG BARNEKLASSIKERE: Lena Laurin (til venstre) og Mia Heranger samler bokesker til unge rasofre i Gjerdrum. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet Vis mer

Han står midt i det som egentlig er en idrettshall, men som nå ser ut som et varehus der alle har levert julegavene til bytting.

Ordemann ble varslet allerede rasnatta. Røde Kors hopper inn når det skjer katastrofer, også her hjemme.

- Det er nesten ingen grenser for hva hjelpsomme folk tilbyr, også leiligheter. Vi følger opp på vår Facebook-side om hva det er største behov for, sier lederen i Nannestad og Gjerdrum Røde Kors.

Vi skimter hodene til to kvinner mellom bokstabler og kosedyr i et hjørne i hallen.

- Vi jobber på Ullensaker Bibliotek og setter sammen bokesker med det vi har selv og det vi finner her, forklarer Mia Heranger og Lena Laurin.

De fyller en eske med litteratur til unge bokløse med nye og midlertidige hjem.

- Det er mange klassikere her. Og så går det mye i krim, Jørn Lier Horst. Med bøker for de yngre, altså.

Flere innsamlinger

En rekke innsamlinger for de rasrammede er igangsatt siden den skjebnesvangre natta i forrige uke.

Samme dag som skredet, satte Kanarifansen i gang en innsamlingsaksjon. Supportergruppen til Lillestrøm SK har oppfordret medlemmer til å donere klær og leker til de som er rammet av skredet.

Også Ressursnettverket for barn og unge (RBU) og Gjerdrum kommune samarbeider om en pengeinnsamling til ofrene av leirskredet.

- RBU er en veldedig organisasjon som er tilknyttet Gjerdrum idrettslag og samarbeider tett med kommunen for å bistå familier som har behov for bistand, skriver Gjerdrum kommune på sine nettsider.

Millioner

Ifølge NTB er det foreløpig samlet inn over fire millioner kroner til de leirskredrammede. Pengene er samlet inn gjennom mer enn 30 ulike innsamlinger på Spleis.no. Den største kronerullingen er opprettet av humorkontoen Norgejodel på Instagram til inntekt for Omsorg Jessheim og har i skrivende stund samlet inn 2,5 millioner kroner.

Organisasjonen ble startet i desember 2015 for å hjelpe de som trenger det med gaver og mat til jul. Også flere andre innsamlinger på Spleis.no utbetaler pengene til denne organisasjonen.

Det er også samlet inn 700.000 kroner til Norges Røde Kors og mellom 1.000 og 100.000 til ulike privatpersoner som er rammet av leirskredet 30. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer