- Overga seg til politiet på telefon

Anders Behring Breivik skal ha ringt og overgitt seg da politiet ankom Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no). Da Anders Behring Breivik skjønte at politiet hadde kommet til Utøya, ringte han politiet og overga seg. Det sier flere kilder til Drammens Tidende.

Politiet vil verken bekrefte eller avkrefte dette.

- Det kan hende at det var en slik kontakt i den aller siste tiden før pågripelsen. Men om det kom en slik telefon til politiet, påvirket ikke det utfallet på Utøya. Telefonen kom i tilfelle ikke før den siktede ble klar over at politiet var på øya og at han uansett raskt ville bli tatt, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politikammer til Drammens Tidende.

Kilder Drammens Tidende har vært i kontakt med, gir uttrykk for at en slik telefon ikke har vært en frivillig overgivelse, men en siste utvei for Behring Breivik for selv unngå å bli skutt.

Ringte politiet Den terrorsiktedes forsvarer sa i går til både Aftenposten og NRK at Behring Breivik sier han hadde kontakt med politiet over telefon da han var på Utøya.  

- Han har forklart at han ringte til politiet fra Utøya, men jeg vet ikke om dette er tilfellet, sier Geir Lippestad til NRK.no

Ifølge politiet ble Behring Breivik pågrepet to minutter etter at de ankom øya. Slik beskrev insatsleder Håvard Gåsbakk pågripelsen:  

- Vi tar oss gjennom tett kratt så det er vanskelig å få oversikt. Men etter hvert kom over i mer skogsterreng. Brått står gjerningsmannen foran oss med hendene over hodet. Våpenet lå 15 meter bak ham. Han hadde kastet dette fra seg.  En politimannn satte seg på Breivik for å holde kontroll på ham. De andre startet umiddelbart med livreddende tiltak.
 
Hardere avhør Bering Breivik skal kjøres hardere enn før i ny avhør denne uka.

- Det viktigste vil da være å fokusere på hans bevegelser fredag 22. juli, meter for meter, minutt for minutt. Vi vil se på hva han gjorde og hvordan han gjorde det. Videre vil vi også se på hvordan han kom seg fra Regjeringskvartalet til Utøya og hva han gjorde da han kom dit, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.