- Overgangen fra fyllesex til hverdagssex kan være vanskelig. Men det går ikke an å ruse seg hver gang

Seks av ti norske kvinner blir først selvsikre i senga med alkoholrus.

DRIKKER OSS TIL MOT:  Anne Mathisen (22) (t.v.) og Jeanette Moen (21) studerer eiendomsmegling på handelshøgskolen BI, og mener det er synd at jenter må ha alkohol for å føle seg selvsikker i senga. Seks av ti norske kvinner svarer at de er mer selvsikre i senga når de har drukket alkohol. Halvparten av gutta er enige. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
DRIKKER OSS TIL MOT: Anne Mathisen (22) (t.v.) og Jeanette Moen (21) studerer eiendomsmegling på handelshøgskolen BI, og mener det er synd at jenter må ha alkohol for å føle seg selvsikker i senga. Seks av ti norske kvinner svarer at de er mer selvsikre i senga når de har drukket alkohol. Halvparten av gutta er enige. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):48 prosent av norske kvinner føler seg mest selvsikre i senga dersom de er brisne. Det viser en stor spørreundersøkelse gjennomført i ti europeiske land og Brasil. Datingselskapet C-date har bestilt undersøkelsen.

Hver tiende norske kvinne svarte at de måtte være fulle for å bli selvsikre, mens en liten andel svarer at de foretrekker å være døddrukne.

Til sammen svarer 59 prosent av de norske kvinnene at de foretrekker å ha sex i påvirket tilstand.

- Falmende sex Sexolog og samlivsrådgiver Gro Isachsen mener dette stemmer godt overens med egen forskning og samtaler med kvinner.

- Selvsikkerhet er viktig når vi skal ha sex, ellers blir det vanskelig å slå seg løs og nyte sexen. Uten det blir sexen falmende, sier hun.

At så mange kvinner trenger alkohol for å bli selvsikre, mener Isachsen kan komme av dårlige sexerfaringer, urealistiske skjønnhetsidealer fra reklame- og medieindustrien, og at kvinnene ikke føler seg trygg på elskeren.

Dersom man ikke får 100 prosent bekreftelse fra partneren, kan det føre til usikkerhet, mener hun.

- Mange begynner et forhold med fyllesex, og overgangen til hverdagssex kan bli vanskelig. Men det går ikke an å ruse seg hver gang.

- SKREMMENDE UTVIKLING:  Sexolog og samlivsrådgiver Gro Isachsen , mener at undersøkelsen stemmer overens med egne erfaringer fra klienter og kvinner hun har forsket på. - Mange har sex med prestasjonsangst, sier hun. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
- SKREMMENDE UTVIKLING: Sexolog og samlivsrådgiver Gro Isachsen , mener at undersøkelsen stemmer overens med egne erfaringer fra klienter og kvinner hun har forsket på. - Mange har sex med prestasjonsangst, sier hun. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Ifølge undersøkelsen ser det ut til at søreuropeiske kvinner ikke har samme behov for alkohol. I Italia mente 27 prosent av kvinnene at de var mest selvsikre brisne, mens 31 prosent mente det samme i Spania. I Østerrike, Belgia, Tyskland og Sveits var det flere kvinner enn i Norge som mente at alkohol gjorde dem mest selvsikre.

Sprettrumpeideal Anne Mathisen (22) og Jeanette Moen (21) studerer eiendomsmekling på Handelshøyskolen BI, og mener det er synd at jenter må ha alkohol for å føle seg selvsikre i senga.

- Når man drikker føler man seg mer attraktiv, blir mer utadvendt og høy på seg selv. Da glemmer en at man er usikker på seg sjøl, sier Moen.

- Idealene er å være tynn, ha store pupper og sprettrumpe. Du finner bare tynne damer i motebladene og på film, og derfor blir jenter påvirket og usikre på egen kropp, men dette må vi slutte med, sier Mathisen.

Venninnene mener det i hovedsak må være single kvinner som trenger alkohol for å føle seg attraktiv i senga.

- Kjenner man partneren er det lettere å slippe seg løs, sier de.

Vil vise «smørsida» Professor i helsepsykologi og seksualvaneforsker ved Universitetet i Tromsø, Bente Træen, mener også at tallene høres riktige ut.

- Men det er viktig å skille mellom det å hoppe til køys med en ny person og med en fast partner. Det finnes også en god del kvinner som er i et problematisk forhold og som drikker alkohol for å slappe av og klare å nyte sexen. Det er også de som drikker for å holde ut.

Træen mener de fleste drikker alkohol for å vise «smørsida» si. Å være litt beruset oppleves som å være mer ekte og autentisk som menneske, mener hun.

- HØRER TIL FLØRTESTADIET:  Professor i helsepsykologi og seksualvaneforsker ved universitetet i Tromsø, Bente Træen, mener de fleste drikker alkohol for å vise «smørsida» si og at dette skjer når personer er i startfasen av et forhold. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- HØRER TIL FLØRTESTADIET: Professor i helsepsykologi og seksualvaneforsker ved universitetet i Tromsø, Bente Træen, mener de fleste drikker alkohol for å vise «smørsida» si og at dette skjer når personer er i startfasen av et forhold. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Forskning har vist at vårt ideal ikke er å drikke før sex. Å bruke alkohol for å bli selvsikker ligger til starten av et forhold hvor man flørter. Alkoholen er en del av kurtisen, sier hun.

Martin Jensen, presseansvarlig for C-date i Norge, mener at tallet er «overraskende høyt».

- At en drink eller to kan roe nervene er forståelig, men skal man virkelig prestere, tror jeg man bør holde promillen så lav som mulig, sier han.

Kvinner mer usikre Ifølge undersøkelsen var edru menn mer selvsikre enn kvinnene. 39 prosent av de norske mennene som ble spurt svarte at de ble mer selvsikre i beruset tilstand. Sexolog Isachsen mener kvinner tradisjonelt har vært mer opptatt av kropp og utseende.

- Guttene kommer i rasende fart etter, og flere strever etter å få sixpacken. Bruker man energi på å posere og ta seg best ut i senga, blir det dårlig sex, sier hun.

Å måtte drikke alkohol for ha sex mener Isachsen er en «skremmende utvikling» som har foregått de siste 50 åra.

- Noen blir så beruset at de ikke vet hva som har foregått, og da har de ikke hatt særlig utbytte. Jeg anbefaler alle å ha sex edru, og å finne en trygg partner man kan leke med. Det mest tiltrekkende er en som tør å være seg sjøl.
«One-night stand» populært Ti prosent av norske kvinner i aldersgruppen 18 til 29 år at de foretrekker å ha sex med en fremmed, ifølge undersøkelsen.

Blant norske menn mente hel én av fem mellom 30 og 39 år at det er best å ha sex med en de nettopp har møtt framfor en de kjenner godt.

- Jeg drar ikke på byen for å finne en å ta med hjem. Men jeg tror det er mer vanlig at folk gjør dette nå enn før, sier Anne Mathisen.

Filmer sex I undersøkelsen ble også personene spurt om de har filmet eller fotografert seg sjøl mens de hadde sex. Hver fjerde norske kvinne svarte at de hadde gjort dette, mot 22 prosent av mennene.

SELVSIKRE:  Anne Mathisen (22) (t.v.) og Jeanette Moen (21) mener kvinner må slutte med å være så opptatt av å være tynne og ha store pupper. De burde heller være fornøyde med den kroppen de har, mener jentene. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
SELVSIKRE: Anne Mathisen (22) (t.v.) og Jeanette Moen (21) mener kvinner må slutte med å være så opptatt av å være tynne og ha store pupper. De burde heller være fornøyde med den kroppen de har, mener jentene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

På Sørlandet var det derimot bare 14 prosent som hadde fått akten på tape.