Overgangen

Før bygde politikerne landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VI HAR OPPLEVD to uker med strømkrise. Vi har forstått at framtidige fakturaer fra kraftselskapet vil være tyngre å betale enn vi hadde tenkt oss. Vi raser mot energiministeren, men er i ferd med å lære at han ikke kan trylle bort en situasjon som værgudene og markedskreftene er ansvarlige for. Kraftkriser har en pedagogisk funksjon. Vi skal lære at elprisen i Norge er altfor lav. Den er så lav at vi sløser, påstås det. Den er så lav at kraftselskapene ikke er interessert i å bygge ut nye kraftanlegg. Den er så lav at CO2-frie gasskraftverk og alternative energikilder ikke er lønnsomme å bygge ut. Derfor må vi venne oss til høyere kraftpriser.

VI HAR OPPLEVD at Norges Bank har satt opp styringsrenta med nok et kvart prosentpoeng. I løpet av et år har den økt med 1,25 prosentpoeng, fra 1,75 til 3 prosent. Hvis vi leker oss med prosentregning, kan vi si at renta i dag er 71,42 prosent høyere enn for 13 måneder siden. Vi blir forberedt på at den skal øke til ca. 5 prosent. Da vil den ha økt med 286 prosent fra bunnpunktet. Men vi har lært at politikerne har overlatt til Norges Bank å styre renta. Skulle vi få problemer med å betale avdrag og renter, går vi først til banken og ser hva den kan gjøre. For renta, den er nå styrt av høyere makter. Og overfor høyere makter føler vi skam og skyld.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer