Overgangspresident trekker seg

Adolfo Rodriguez Saa trakk seg fra vervet som overgangspresident i Argentina i dag tidlig norsk tid. Rodriguez Saa valgte å gå av etter nye uroligheter i det kriserammede landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en fjernsynstale til det argentinske folk kunngjorde Rodriguez Saa at han går av med umiddelbar virkning etter å ha sittet i embetet i en uke. Han tilføyde at det som planlagt vil bli holdt valg på ny president 3. mars.

Fungerende leder for Argentinas senat Ramon Puerta skulle ha overtatt statssjefens plikter og oppgaver, inntil en ny overgangspresident er utpekt, men sa mandag fra seg så vel denne oppgaven som ledervervet i Senatet. Normalt skulle visepresidenten ha overtatt, men Argentina har det siste året ikke hatt noen visepresident.

Resultatløst

Overgangspresidenten hadde klaget over manglende politisk ryggdekning fra det regjerende peronistpartiet. Han holdt søndag langvarige, men resultatløse samtaler med provinsguvernører som tilhører partiet.

I går kveld ble det sagt at disse samtalene skulle gjenopptas mandag, men noen timer senere valgte Rodriguez Saa å kaste kortene. Han varslet at han går av umiddelbart, og at avgjørelsen er ugjenka llelig.

Tusenvis av argentinere strømmet fredag ut i gatene for å protestere mot at Rodriguez Saa ikke hadde greid å finne en løsning på den akutte økonomiske krisen. De beskyldte ham også for å ha utnevnt en rekke korrupte politikere til medlemmer av regjeringen.

Opptøyer

I førjulsdagene ble Argentina rystet av voldsomme protester mot den forrige argentinske regjeringens drastiske sparepolitikk. Minst 27 mennesker mistet livet, rundt 400 kom til skade og flere tusen ble arrestert i disse opptøyene, samtidig som utenlandske kreditorer var harme over at regjeringen ville stanse nedbetalingen av utenriksgjelden på 1.200 milliarder kroner.

Mange argentinere reagerte sterkt på at regjeringen satte et tak på 1.000 pesos (vel 9.000 kroner) per måned på uttak fra private konti. Rodriguez Saa ville også gi opp forsøket på å koble argentinske pesos til amerikanske dollar med pari kurs, altså én mot én, og i stedet innføre en overgangsvaluta med flytende ku rs og med navnet argentino.

Tidligere president Carlos Menem kritiserer Rodriguez Saa for å ha sagt at Argentina vil «innstille betalingen av sin utenriksgjeld inntil videre». Han burde heller ha sagt at landet ber om en betalingspause, og dermed unngått å skape panikk blant kreditorene, sier Menem.

(NTB)

FOR EI UKE SIDEN: Adolfo Rodriguez Saa tok på seg vervet som overgangspresident i kriserammete Argentina.
I GÅR KVELD: Saa annonserer i en fjernsynsoverført tale til folket at han trekker seg fra vervet som overgangspresident.
PROTESTER: Lørdag kveld lokal tid samlet det seg nok en gang tusener av mennesker på Maiplassen i Buenos Aires- De protesterte mot regjeringens behandling av landets økonomiske krise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer