Foto: Francois Mori/Ap
Foto: Francois Mori/ApVis mer

Overgangsrådets leder kom til Tripoli

Lederen for det libyske Overgangsrådet, Mustafa Abdel Jalil, kom lørdag til hovedstaden Tripoli for første gang. Samtidig raste kampene om de siste byene som kontrolleres av Muammar Gaddafis styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eks-diktatorens støttespillere unnlot å overgi seg da den siste fristen opprørerne hadde satt, gikk ut.

- Fristen gikk ut i går kveld. Vi har forlenget den mer enn én gang i et forsøk på å få til en fredelig løsning, sa Mustafa Abdel Jalil.

- Vi har nå snakket med opprørssoldatene via deres ledere. Det er nå opp til dem å ta beslutninger når de måtte ønske, fortsatte han.

Tidligere har han ledet Det nasjonale overgangsrådet fra landets nest største by Benghazi. Men lørdag viste TV-bilder Jalils ankomst til hovedstaden, mens støttespillere jublet og viftet med flagg.

Før tidsfristen Allerede fredag kveld brøt kampene ut i og ved byene Bani Walid og Sirte, hvor Gaddafis soldater fortsatt klorer seg fast. Det til tross for at overgangsrådet ikke hadde gitt ordre. Ifølge TV-stasjonen CNN hevder opprørerne at Gaddafis soldater gikk til angrep først, og at opprørskjemperne besvarte ilden.

Opprørerne hadde regnet med å innta Bani Walid i løpet av lørdagen, men ifølge en BBC-reporter yter Gaddafis soldater kraftig motstand. Trolig befinner det seg flere soldater tilknyttet det tidligere regimet enn opprørerne har antatt i byen.

Man kunne høre lyden av NATO-fly øst for byen, og øyenvitner meldte om minst fem flyangrep. Samtidig meldte fjernsynskanalen Al Jazeera om gatekamper.

Siste bastioner Også i Gaddafis fødeby Sirte meldes det om harde kamper, og soldater som støtter Gaddafi, skal være drevet ut fra flere landsbyer i nærheten.

Bani Walid og Sirte utgjør to av Gaddafis siste bastioner, og det spekuleres på om Gaddafi selv oppholder seg i en av dem.

Omar al-Hariri er overgangsrådets militære talsmann. Lørdag sa han at opprørerne trolig vil bruke en uke på å nedkjempe Gaddafis tilhengere som befinner seg i såkalte lommer i Bani Walid og Sirte.

Samtidig fortsetter jakten på Muammar Gaddafi, som ifølge etterretningskilder fortsatt skal befinne seg i Libya. Kun tre libyske byer er fortsatt lojale overfor den styrtede lederen. Foruten Bani Walid og Sirte, er også byen Sabha sørvest i landet kontrollert av Gaddafis soldater. (©NTB)