Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Overgi dere eller bli slaktofre

PESHAWAR (Dagbladet): «Overgi dere eller bli slaktofre.» Det er budskapet fra Nordalliansen til Taliban-soldatene inne i den beleirede byen Kunduz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

35 amerikanske soldater drept

Stadig flere overgir seg

Nordalliansen satte i går inn et omfattende angrep fra tre kanter mot Taliban-styrkene i den omringede byen Kunduz, men de møtte voldsom motstand fra Taliban og gjorde overraskende lite framgang.

Da mørket falt, forsøkte man igjen å forhandle fram at Taliban-styrkene overgir seg for å unngå et blodbad.

- Vi har gitt dem frist til lørdag ettermiddag. Hvis det da ikke foreligger noe resultat, vil angrepene bli gjenopptatt, sier Nordalliansens utenriksminister Abdullah Abdullah.

Kampene fortsatte samtidig sørvest for hovedstaden Kabul, der Taliban også satte seg kraftig til motverge.

Begrenset framgang

Noen hundre Taliban-soldater har overgitt seg til Nordalliansen i løpet av de siste dagenes kamper rundt Kunduz, hvor det har sett ut som de omringede styrkene inne i byen ville ende som slaktoffer.

Frykten for et grusomt blodbad har ikke gitt seg etter at Røde Kors har funnet levninger av 600 mennesker i byen Mazar-i-Sharif, som Nordalliansen inntok 9. november.

Men de kanskje 20000 soldatene i Kunduz har forsvart seg med overraskende styrke. Da natta satte inn, hadde Nordalliansen bare gjort begrenset framgang.

Fem fronter

Alliansen angriper Kunduz fra tre kanter, fra Khanabad, en liten by lenger sørøst som de inntok i går, Pul-i-Bangi og Dasht-i-Archi. Angrepene foregår fra fem fronter, med både usbekiske og tadsjikiske styrker. Det ser ut til å foregå et kappløp mellom kommandantene om å innta byen, noe som ikke styrker viljen til å unngå et blodig oppgjør.

Usbeker-høvdingen Abdul Rashid Dostum sier at han er blitt enig med Taliban om vilkårene for en overgivelse, samtidig som ekspresident Burhanuddin Rabbani, som leder Nordalliansen, har gjennomført flere angrep mot Kunduz. Dostum på sin side sier at han skal innta Kunduz søndag med sine 5000 soldater.

Fortsetter bombingen

Fly fra USA bombet Talibans stillinger også natt til i går, og de fortsatte å bombe i fjellene rundt byen på dagtid. Det betyr at Taliban ennå har stillinger der som er verd å bombe.

Taliban-styrkene anslås å telle opptil 20000 soldater, deriblant kanskje ni- ti tusen utenlandske frivillige, som kommer fra Pakistan, arabiske land, Tsjetsjenia og kanskje også Indonesia og Bangladesh. Iakttakere tror de har flere stridsvogner og mer artilleri en tidligere antatt. Taliban-styrkene holdt sine stillinger i fjellene, hvorfra de kan forsvare innfartsveiene til Kunduz, og landsbyer langs veiene inn i byen.

Sinne mot Rumsfeld

I Pakistan har uttalelser fra USAs forsvarsminister, Donald Rumsfeld, vakt raseri. Om de utenlandske soldatene på Talibans side har han uttalt: «Mitt håp er at de enten blir drept eller tatt til fange.» Mange av de utenlandske soldatene er etter alt å dømme pakistanske. Uansett hva slags tåpelig sak de har valgt å kjempe for, så må krigens folkerett og menneskerettighetene gjelde også for dem, sies det fra mange hold her. Dette nører igjen opp under de underliggende, hatske følelsene overfor USA som er svært utbredte i Pakistan.

FLYKTET: Flere hundre Taliban-soldater har overgitt seg til Nordalliansen. Her blir en Taliban-soldat (t.h.) avvæpnet etter å ha flyktet fra en stilling ved frontlinja mellom Kunduz og Talogan.Foto: SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!