- Overgi dere eller flykt

Imam i burka til sine islamister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Under ett døgn etter at han ble arrestert da han forsøkte å snike seg ut av Det røde moské i kvinneklær, ber imam Hafsa Maulana Abdul Aziz sine tilhengere om å overgi seg, melder Assciated Press of Pakistan.

- Etter at jeg kom ut, så jeg at beleiringen var massiv og kom til konklusjonen at vi bør gi opp, sier han til pakistansk TV.

Kalashnikover

Han sier at det er rundt 250 mannlige og over 600 kvinnelige studenter igjen i den radikale moskéen i Islamabad. De som er igjen skal være bevæpnet med 13-15 kalashnikover.

- Vi har ingen forbindelser til våre utenlandske venner, sier imamen, som en gang møtte al-Qaidas leder Osama bin Laden. Men etter at konflikten med pakistanske myndigheter ble trappet opp, har moskéen fått våpen av militære grupper, innrømmer han.

Bildene fra den pinlige arrestasjonen av den radikale imamen Abdul Aziz i går, der han ble avslørt av en kvinnelig politioverbetjent mens han forsøkte å snike seg ut av moskéen ikledt burka, har det siste døgnet rullet på pakistanske TV-stasjoner.

Ifølge The Dawn var det en kvinnelig politioverbetjent med fornavnet Maryam som fattet mistanke da en av et femtitalls burkakledte kvinner kom ut av moskéen for å overgi seg. Pakistanske myndigheter hadde tidligere lovt amnesti til alle kvinner som overga seg under beleiringen.

Men den burkakledte imamen vakte mistanke fordi han var høyere enn de andre kvinnene og dessuten hadde kulemage.

- Overgi dere eller flykt

Jihad og selvmordsbombere

Da overbetjent Maryam stanset ham i sikkerhetskontrollen utenfor og ba om å få opplyst navnet, var han taus. Noen minutter senere var det klart at den som skjulte seg bak burkaen, var mannen som i et halvt år har oppfordret til jihad og selvmordsbombere i sine fredagsbønner.

I intervjuet med APP sier Abdul Aziz han ikke forsøkte å overgi seg, men at han ville snike seg ut av situasjonen ubemerket.

Imamen sier at talibaniseringen han og de andre imamene i Den røde moské har oppfordret til, kom av at islamistiske verdier ikke er synlige nok i det pakistanske samfunnet. Imamen mener også at islam er fredens religion, men at den krever harde tiltak mot de som er innblandet i «sosiale forbrytelser». Derfor kom voldelige metoder til uttrykk når de skjønte at de ikke kunne omvende samfunnet med fredlige midler.

Broren igjen

Imamens bror Abdul Rashid Ghazi er fremdeles inne i moskéen med islamistene, og nekter å overgi seg. På telefon til Reuters sier Ghazi at han vil ta en annen linje enn sin bror.

- Vi er ikke kriminelle. Vi er ikke terrorister som må overgi seg. Vi har sagt at vi er klare for dialog, sier Rashid Ghazi.

AVKLEDD: TV-bildene av imamen som ble avslørt da han forsøkte å snike seg ut av Den røde moské i burka har i dag rullet over pakistanske TV-skjermer. Foto: SCANPIX/AP
AVKLEDD: TV-bildene av imamen som ble avslørt da han forsøkte å snike seg ut av Den røde moské i burka har i dag rullet over pakistanske TV-skjermer. Foto: SCANPIX/AP Vis mer