Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgir havna

Rebellene har gitt fra seg havna i den liberianske hovedstaden slik at nødhjelp kommer fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den vestafrikanske fredsstyrken overtok i dag formelt kontrollen over det viktige havneområdet utenfor Monrovia. LURD-geriljaen har beleiret hovedstaden i to måneder og sperret av den viktige forsyningsveien. Havna ble overgitt under en kort seremoni hvor blant andre den amerikanske ambassadøren var til stede.

Nå kan internasjonale hjelpeorganisasjoner nå fram med mat og annen nødhjelp til den sultne og desperate befolkninga.

I 11-tida ankom de første amerikanske styrkene hovedflyplassen i Monrovia. Ni helikoptre i formasjon landet på mens to andre forble i luften. Et stort antall kamputrustede soldater strømmet så ut.

- Jeg er så lykkelig. I alle disse årene har jeg bedt for at USA skal komme. I dag vil kanskje freden begynne, sier flyplassansatte Randolph Eggley (51) til AP.

USA lovte tirsdag at de skulle bidra med en innsatsstyrke på 150 soldater for å bistå den vestafrikanske fredsstyrken som har vært i Liberia i ti dager. Ytterligere 50 amerikanere skal hjelpe til med logistikken for hjelpearbeidet. Amerikanerne har sagt at de ikke ønsker å delta i kamphandlinger, men konsentrere seg om å sikre det humanitære arbeidet.

- Vi er bare her for å hjelpe folket, sier sersjant Michael Hobbs like etter å ha kommet ut av helikopteret.

Soldatene ble fløyet inn fra de amerikanske krigsskipene som har ligget utenfor Monrovia den siste tida. I alt 2000 marinesoldater er om bord og i beredskap om forsterkninger skulle bli nødvendig.

- Dagens operasjon er viktig. Amerikanske soldater vil stå på liberiansk jord, og det er en sterk forpliktelse fra vår side for å sørge for at humanitære hensyn blir ivaretatt i dette landet, sier USA-ambassadør John Blaney som møtte soldatene på flyplassen.

Inntil i dag har det vært et titall amerikanske soldater i Monrovia, og de har kun fungert som liaisons-offiserer i forhold til den vestafrikanske styrken. Liberianske myndigheter og sivile har lenge tryglet USA om å involvere seg i det borgerkrigsherjede landet.

- Dette har vi ventet lenge på, og takk gud for at det nå er virkelighet. Forhåpentligvis er vi nærmere slutten på problemene, sier utenriksminister Lewis Brown i Moses Blahs regjering.

Flesteparten av de 200 soldatene er ventet i Monrovia i løpet av dagen.

Mer om Liberia

I går stormet tusener sivile inn i havneområdet og plyndret matlagre. De fleste flyktet da opprørerne, som kontrollerer havnen, skjøt i luften.

- Jeg tar denne maissekken fordi jeg er så sulten, sa 17 år gamle Ezekia Sayde, en av plyndrerne.

Menneskene tok med seg mais og sekker med annen mat de bar på hodet ute av området, som har vært kontrollert av opprørssoldater i ukevis.

Opprørerne sier de prøvde å få menneskene vekk, men at «de ikke kunne skyte dem fordi det ville være brudd på menneskerettene». Opp til 2.000 er blitt drept og mange flere såret i kampene i hovedstaden de siste ukene. Det er stor mangel på mat i Monrovia, skriver NTB.

Dette er den planlagte veien framover for Liberia

  • Nyinnsatt president Moses Blah forsøker uten særlig hell å få i gang samtaler med de forskjellige opprørsgruppene. Rebellene blir tilbudt plasser rundt regjeringsbordet, men er lite interessert i å samarbeide.
  • Den vestafrikanske fredsstyrken teller i dag rundt 800 soldater - flestparten fra Nigeria. En ny bataljon er på vei i dag, og styrken skal telle 3250 om kort tid. FN mener at 15 000 soldater er nødvendig for å sikre freden. USA har foreløpig forpliktet seg til å bidra med 200 soldater.
  • I oktober skal Blah gi fra seg makta til en overgangsregjering. Den skal styre fram til det blir mulig å holde valg.
  • Eks-president Charles Tylor er i asyl i Nigeria. Han holder muligheten åpen for at han kan delta i et framtidig presidentvalg.

ENDELIG LANDET: Her ser vi liberianere som i går sto på stranda utenfor Monrovia og kikket på helikoptrene som sirklet over den amerikanske ambassaden.
MARINESOLDATER: Amerikanerne venter på sitt første oppdrag på liberiansk jord etter å ha steget ut av helikoptrene i formiddag.
SULTNE PLYNDRERE: Geriljasoldaten hindrer ikke de sivile som stjeler matsekker fra containere i havneområdet. Tusenvis så det som den eneste måten å sikre seg en matbit på før geriljaen ga fra seg konrollen over området til fredsstyrkene.
<B>VIL UNNGÅ KAMP: USAs myndigheter sier at de sender soldater for å hjelpe til med det humanitære arbeidet.