Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Overgrep er guttas ansvar

Miljøer som jobber mot kvinnevold raser mot påstander om at jenters sexy klær kan føre til overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er opprørende at jenters påkledning brukes som forklaring, når det er gutter som klår og voldtar. De må ta ansvaret, krever daglig leder i Krisesentersekretariatet, Tove Saadahl.

Gårsdagens oppslag i Dagbladet om advarsler mot sexy sommermote har vakt harme i miljøer hvor man jobber med overgrep mot jenter.

- Hva slags samfunn er det vi lever i om jenter i verdens mest likestilte land i år 2000 skal få beskjed om å kle på seg for ikke å bli utsatt for overgrep, spør Tove Smaadahl.

Skyldfølelse

Hun er opprørt over helsesøstre som advarer jenter mot sexy klær.

- Jeg aksepterer ikke at jeg skal be datteren min om å kle på seg for at hun skal unngå å bli trakassert. Slike meldinger vil bare øke jenters skyldfølelse dersom noe skjer.

Smådahl er opptatt av å få oppmerksomhet rundt problemet. I fjor var det en klar økning i antall voldtekter blant aldersgruppen 12- 18 år.

- 77 prosent av voldtektene her i landet er kameratvoldtekter. Tildekket navle kan ikke hindre det. Dette handler om gutters holdninger og handlinger. Gutta må ta ansvar, mener Smaadahl.

Hun er lei anti-voldkampanjer og tiltak der jenter får beskjed om å kle på seg, ha gode sko så de kan løpe, og pepperspray i lomma.

- Vi kan ikke fortsette å lage kampanjer som går ut på at jenter må rømme eller gjemme seg.

Krisesentersekretariatet vil ha Justisdepartementet på banen for å stoppe overgrep mot kvinner. Statssekretær Anne Lise Ryel er positiv til forslaget og vil ha et møte om saken.

OPPRØRT: Tove Smaadahl, daglig leder i Krisesenter-<br>sekretariatet, raser mot advarslene til jenter mot å kle seg sexy.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media