Overgrep i psykiatrien

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norge ser på seg selv som et foregangsland også innen psykiatrien. Blant folk flest er det en utbredt oppfatning at menneskerettighetene ikke brytes her i landet. Men så vel er det ikke, konstaterer en av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter, Gro Hillestad Thune i en kronikk i Dagbladet. Hun har jobbet med menneskerettigheter

i nærmere 25 år. Gjennom disse åra er hun blitt kontaktet av mennesker fra hele landet som har fortalt om overgrep og alvorlige krenkelser fra norske myndigheter og helsepersonell i det psykiske helsevern. På dette grunnlag mener hun psykiatrien i Norge bryter menneskerettighetene langt oftere enn vi liker å tro.

Nå har hun skrevet boka «Overgrep i psykiatrien – i lys av menneskerettighetene». Der har hun samlet rundt 70 autentiske beretninger hun har fått fra pårørende og tidligere pasienter som forteller om negative opplevelser i det psykiske helsevern. Til hver av beretningene har hun knyttet kommentarer om relevante menneskerettighetsregler. Hensikten er å synliggjøre sammenhengen mellom denne delen av jussen og dagliglivet i psykiatriske institusjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer