Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgrep i psykiatrien

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge ser på seg selv som et foregangsland også innen psykiatrien. Blant folk flest er det en utbredt oppfatning at menneskerettighetene ikke brytes her i landet. Men så vel er det ikke, konstaterer en av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter, Gro Hillestad Thune i en kronikk i Dagbladet. Hun har jobbet med menneskerettigheter

i nærmere 25 år. Gjennom disse åra er hun blitt kontaktet av mennesker fra hele landet som har fortalt om overgrep og alvorlige krenkelser fra norske myndigheter og helsepersonell i det psykiske helsevern. På dette grunnlag mener hun psykiatrien i Norge bryter menneskerettighetene langt oftere enn vi liker å tro.

Nå har hun skrevet boka «Overgrep i psykiatrien – i lys av menneskerettighetene». Der har hun samlet rundt 70 autentiske beretninger hun har fått fra pårørende og tidligere pasienter som forteller om negative opplevelser i det psykiske helsevern. Til hver av beretningene har hun knyttet kommentarer om relevante menneskerettighetsregler. Hensikten er å synliggjøre sammenhengen mellom denne delen av jussen og dagliglivet i psykiatriske institusjoner.

Hillestad Thune peker på at utfordringene i psykiatrien alltid knyttes til penger og organisering, og har tidligere sagt at den storstilte Opptrappingsplanen for psykiatrien har glemt innholdet

i relasjonen mellom pasient og pleier. Hun mener de mange negative opplevelsene pårørende og pasienter beskriver, viser et klart behov for mer fokus på holdninger og menneskesyn.

Stortinget besluttet for nesten ti år siden at helsepersonell skal gis menneskerettighetsopplæring, men pålegget ble aldri fulgt opp i praksis, konstaterer Hillestad Thune. Vi støtter hennes krav om at politikere og myndigheter straks gir menneskerettighetene en reell og tydelig plass i det psykiske helsevern i stedet for velmenende prat.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media