Overgrep mot berusede barn på fest blir filmet og delt på sosiale medier

Barnevernet i Fredrikstad slår alarm.

SKJULT FOR FORELDRE:: - Foreldre bør vite at barna kanskje drikker til de mister alle hemninger på hjemme-alenefester, at det er overgrep som blir filmet, og at noen av dem ender opp på Facebook, Instagram og Snapchat, sier Anne-Beth Brekke Tvedt, leder for barneverntjenesten i Fredrikstad, Anne-Beth Brekke Tvedt  til Dagbladet.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SKJULT FOR FORELDRE:: - Foreldre bør vite at barna kanskje drikker til de mister alle hemninger på hjemme-alenefester, at det er overgrep som blir filmet, og at noen av dem ender opp på Facebook, Instagram og Snapchat, sier Anne-Beth Brekke Tvedt, leder for barneverntjenesten i Fredrikstad, Anne-Beth Brekke Tvedt til Dagbladet. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november og desember i fjor mottok barneverntjenesten i Fredrikstad mer enn ti konkrete saker der ungdom ned i 13-årsalderen var filmet mens de hadde sex. Filmene, som ble lagt ut på sosiale medier og delt via mobiltelefon, var blitt tatt opp på private hjemmefester, og ungdommene på filmene var beruset.

Det opplyser leder for barneverntjenesten i Fredrikstad, Anne-Beth Brekke Tvedt som først fortalte om saken i Fredrikstad Blad.

- Foreldre bør vite at barna kanskje drikker til de mister alle hemninger på hjemme-alenefester, at det er overgrep som blir filmet, og at noen av dem ender opp på Facebook, Instagram og Snapchat, sier Tvedt til Dagbladet.

- Som offentlig instans blir vi bekymret når vi får inn opplysninger som dette, og mener vi har et ansvar om å informere foreldre om at dette kanskje skjer med deres barn, slik at de snakker med barna sine om det, fortsetter Tvedt.

- Tøft der og da I tillegg til at filmene legges ut på sosiale medier, deles de også via mobil, ifølge barnevernslederen.

- Jeg tror at for noen er dette er en ny form å flytte grenser på. For andre kan det oppleves som et press å delta, at det kan dreie seg om interne koder i vennegjengen, og noe som skal til for å bli godtatt. For andre tror jeg dette er noe som kommer veldig overraskende på der og da, sier hun.

Motivasjonen for å legge ut filmene å nett  er ulik, ifølge leder av tjenestens ungdomsavdeling Therese Eddie.

- Vår erfaring er at det gjøres fordi det oppleves som tøft der og da. Alle har smarttelefoner i dag, og kobler seg på nettet der de befinner seg. På den måten kan man ta bilder og film i det ene øyeblikket, for deretter å publiserer det i det neste. Ungdommene tenker ikke igjennom konsekvensene av det de gjør, sier Eddie til Dagbladet.

Ikke et reelt samtykke Tvedt understreker at mange av de som er med i filmene er under den seksuelle lavalder, og at det derfor ikke spiller noen rolle om ungdommene er frivillig eller ufrivillig med i dem.

- Det som legges ut på nett er at de har samleie med noen - ofte i en veldig beruset tilstand. Når en full 14 år gammel jente er med på noe sånt, er ikke det et reelt samtykke, sier Tvedt.

DELER PÅ NETT: I Fredrikstad har barneverntjenesten den siste tida mottatt en rekke bekymringsmeldinger om konkrete saker der mindreårige har blitt filmet mens de har hatt sex i beruset tilstand. Filmene har seinere blitt delt på sosiale medier og via mobiltelefon. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
DELER PÅ NETT: I Fredrikstad har barneverntjenesten den siste tida mottatt en rekke bekymringsmeldinger om konkrete saker der mindreårige har blitt filmet mens de har hatt sex i beruset tilstand. Filmene har seinere blitt delt på sosiale medier og via mobiltelefon. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Barnevernstjenesten samarbeider tett med politiet i Fredrikstad, og ifølge Fredrikstad Blad er mer enn ti ulike saker av denne typen blitt anmeldt i distriktet de siste tre månedene.

-Straffbart Ragnar Foss som er forebyggende koordinator vedFredrikstad politistasjon sier han ikke har noe tall på hvor mange saker av denne typen som er blitt anmeldt den siste tida.

- Det er vanskelig å si om det er en økning,  men vi er også blitt gjort kjent med at flere ting skjer og at flere ting må på plass. Det viktigste er at foreldre til tenåringer tar ansvar. Dette er snakk om mindreårige, og ofte er både offer og overgriper under 16 år, sier Foss til Dagbladet.

Både det å filme og å videresende denne typen videoer er straffbart om man ikke har en godkjenning fra de involverte, understeker han.

-  Derfor kan det være mange som har brutt loven, sier han men tilføyer: 

- Mitt inntrykk er imidlertid at 85 prosent av dagens ungdom er bedre enn sine foreldre. Problemet med disse hendelsene er at det kan dreie seg om en eneste fylletabbe som følger dem resten av livet.

STORE KONSEKVENSER: - Mitt inntrykk er at 85 prosent av dagens ungdom er bedre enn sine foreldre. Problemet med disse hendelsene er at det kan dreie seg om en eneste fylletabbe som følger dem resten av livet, Ragnar Foss som er forebyggende koordinator vedFredrikstad politistasjon. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Scanpix
STORE KONSEKVENSER: - Mitt inntrykk er at 85 prosent av dagens ungdom er bedre enn sine foreldre. Problemet med disse hendelsene er at det kan dreie seg om en eneste fylletabbe som følger dem resten av livet, Ragnar Foss som er forebyggende koordinator vedFredrikstad politistasjon. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Scanpix Vis mer