OPPGJØR I RETTEN:  Statsadvokat Inga Bejer Engh er aktor i Oslo tingrett fra 7. januar mot barneskolelæreren som nå er konfrontert med en alvorlig tiltalte for seksuell omgang med sju mindreårige elever. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET:
OPPGJØR I RETTEN: Statsadvokat Inga Bejer Engh er aktor i Oslo tingrett fra 7. januar mot barneskolelæreren som nå er konfrontert med en alvorlig tiltalte for seksuell omgang med sju mindreårige elever. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET:Vis mer

Overgrep mot elever ble rullet opp 11 år etter

Lærer (44) risikerer forvaring. Forsvarer: - Han er forberedt på straffen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En tidligere ustraffet barneskolelærer (44) fra Romerike risikerer forvaring når han må svare i Oslo tingrett 7. januar for en av de alvorligste overgrepstiltalene mot en lærer i norsk skole de siste årene.

Læreren har delvis innrømmet de faktiske forholdene i tiltalepunktene, som omfatter seksuell omgang med i alt sju gutter under 16 og 14 år i årene fra 2011 og helt tilbake til 2000.

Dette er en av flere alvorligere overgrepssaker mot lærere i år og i fjor. En annen Romerike-lærer må også møte i retten på nyåret, tiltalt for grove seksuelle overgrep mot sine elever.

Betydelige skader - Dette er en alvorlig tiltalte. Det ene tiltaltepunktet har en strafferamme på 21 år fordi offeret har betydelige psykiske skader etter det som det som skjedde for flere år siden, sier statsadvokat Inga Bejer Engh til Dagbladet.

Hun skal lede aktoratet i tingretten.

Læreren ble forkynt tiltalen i Oslo kretsfengsel tidligere i uka.

Anmeldte 11 år etter Opprullingen av saken startet med at offeret fra den eldste saken, fra 2000, anmeldte sin gamle lærer, som da jobbet på en videregående skole i Oslo.

Ifølge tiltalen har overgrepene skjedd på skolene, i mannens leilighet og andre steder der han var en betrodd omsorgsperson på fritiden.

- Verken tiltalte selv eller jeg er overrasket over at forvaring blir brakt inn i tiltalen. Han ser alvoret i saken, og er forberedt på å ta den straffen han får, sier forsvareren, advokat Dag Svensson til Dagbladet.

- Angrer veldig Læreren ble pågrepet den 16. august i fjor. Han var da på til jobb, på en barneskole på Romerike i Akershus. Han ble kjørt til politihuset i Lillestrøm, hvor han ifølge forsvarer Svensson erkjente forholdene.

- Han tilsto så raskt fordi han ville gjøre opp for seg, har forsvareren tidligere sagt til Dagbladet.

Læreren har siden pågripelsen sittet i varetekt.

- Han angrer veldig, og har det av den grunn forferdelig. Han synes ikke noe om det han har gjort, sier Svensson.

Læreren har også gjennomgått en rettssakkyndig vurdering, der det ble konkludert med at han er strafferettslig tilregnelig.

- Grovt misbruk Gard A. Lier er bistandsadvokat for en av de fornærmede guttene i saken. Han beskriver saken er veldig alvorlig.

- Her er det snakk om et grovt misbruk av et tillitsforhold. Læreren var ikke bare en tillitsperson, men også en myndighetsperson. Min klient har følt seg fanget i lærerens klør, har Lier tidligere uttalt til Dagbladet.

Den tiltalte læreren hadde blant annet spesialfagundervisning for gutten, og flere av overgrepene skjedde under disse timene, opplyser Lier.

- Overgrepene skjedde også i hjemmet hans og på hytta. Det sier litt om grovheten i saken at det har skjedd på disse stedene. Dette har gjort noe med min klient tillit til vokse og lærere generelt.

Baslag av kjøpsoverskudd Læreren har solgt en leilighet på Romerike, og politiet har tatt beslag i overskuddet på om lag 600 000 kroner.

Tidligere har læreren solgt en leilighet på Romerike og politiet.

- ALVORLIG SAK: Gard A. Lier er bistandsadvokat for en av de fornærmede guttene i saken. Denne saken er veldig alvorlig. Her er det snakk om et grovt misbruk av et tillitsforhold. Læreren var ikke bare en tillitsperson, men også en myndighetsperson. Min klient har følt seg fanget i lærerens klør, sier Lier til Dagbladet. Foto: Berit Roald / Scanpix
- ALVORLIG SAK: Gard A. Lier er bistandsadvokat for en av de fornærmede guttene i saken. Denne saken er veldig alvorlig. Her er det snakk om et grovt misbruk av et tillitsforhold. Læreren var ikke bare en tillitsperson, men også en myndighetsperson. Min klient har følt seg fanget i lærerens klør, sier Lier til Dagbladet. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer