- Overgrep mot krigsbarna

Krigsbarnas organisasjoner sabler ned regjeringens forslag til erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne meldingen er et nytt overgrep mot krigsbarna. Jeg har allerede snakket med mange av dem - de lurer på om dette er sant, sier generalsekretær Ola Ødegaard i stiftelsen Rettferd for taperne.

Justisminister Odd Einar Dørum (V) foreslår at krigsbarna skal kunne søke om erstatning innenfor en utvidet ordning av Stortingets billighetserstatning.

Den øverste grensen for erstatning er 200.000, og forutsetter at man kan dokumentere overgrep. I tillegg forslår Dørum at alle krigsbarn som har lidd overlast ved mobbing, uten å kunne dokumentere det, skal kunne få en erstatning opp mot 20.000 kroner.

- I de tilfellene må vi tro på den fortalte historien, sier Dørum til NTB.

Dørum understreker imidlertid at penger uansett ikke kan dekke sårene behandlingen av krigsbarna har ført til.

- Vi tilbyr først og fremst en beskrivelse av at de har vært utsatt for en uverdig behandling av det norske samfunnet, sier Dørum.

Men dette er ikke nok for leder Siss Oustad i Krigsbarnforeningen Lebensborn. Hun mener erstatningen i dokumenterte saker burde være langt høyere enn grensene for billighetserstatning, og at «mobbegrensen» på 20.000 kroner, sammen med anerkjennelsen fra Dørum, er en vits.

- Hva slags seier er det? Opp til 20.000? Etter så mange år med mobbing, spør Oustad, som selv har opplevd hva det vil si å vokse opp i Norge etter krigen, norsk mor og far som var soldat i den tyske okkupasjonshæren.

- Det at Dørum sitter og klorer seg fast til ordet mobbing når man tar i betraktning at det er et komma i alt det som er skjedd med krigsbarna, er ikke annet enn en hån for oss, sier Oustad.

Ødegaard påpeker samtidig at meldingen opererer med et antall krigsbarn på 12.000, noe han mener er altfor høyt. I alle sammenhenger er det operert med 8.000 krigsbarn, påpeker han, mens de forskjellige organisasjonene bare har noe over 1.000 medlemmer. Han tror ikke erstatningssummene vil lokke andre fram i lyset.

- Jeg er sikker på at veldig mange krigsbarn ikke vil søke i det hele tatt. De vil ikke synes det er verdt å søke om så lite. Det er vel og bra at man setter søkelyset på krigsbarnas situasjon, men jeg tror at det som ligger i meldinga vil gi ytterligere problemer for krigsbarna, sier Ødegaard.

Alle organisasjonene varsler nå at de vil ta kampen videre i Stortinget. Der vil de møte sympati hos i hvert fall SV og Senterpartiet.

Sps Magnhild Meltveit Kleppa synes det at selve meldingen foreligger er veldig bra, men vil kjempe for å heve erstatningsbeløpene. Spesielt grensen på 20.000 kroner.

- Dette er forhold som ligger oppimot 60 år tilbake i tid og mobbing som vi vet mye om. Jeg kan ikke komme forbi å kalle dette smålig og jeg håper beløpet ikke blir stående, sier Meltveit Kleppa til NTB.

Også SVs Karin Andersen varsler kamp.

- Jeg er skuffet og lei meg. Regjeringens opplegg er altfor gjerrig. Det er synd, for med dette opplegget blir vi ikke ferdig med disse sakene, sier Karin Andersen til NTB.

Regjeringen går i stortingsmeldingen også inn for at samer og kvener, som kan dokumentere tapt skolegang i forbindelse med 2. verdenskrig, skal kunne søke billighetserstatning. Her foreslås erstatninger mellom 50.000 og 100.000 kroner.

Regjeringen foreslår blant annet at samer og kvener som ikke behersket norsk, og som mistet minst 1,5 års skolegang som en direkte følge av 2. verdenskrig, bør omfattes av en tilpasset billighetserstatningsordning.

Også for romanifolket og tatere vil regjeringen ha tilpasninger i billighetserstatningsordningen, slik at krav fra romanifolket lettere kan tilpasses denne ordningen.

(NTB)