Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Overgrep mot menn framstilles som morsomt og sexy

Derfor griper ingen inn når «Fredrik» utsettes for overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi hevder å bo i verdens mest likestilte land, men hvor likestilte er vi egentlig når det kommer til voldtekt?

Utstyrt med skjulte kameraer iscenesatte Felles Film et seksuelt overgrep mot en ung mann i Oslo for å teste nettopp dette.

Produsent i Felles Film, Bjørnar Grønhaug, forteller at målet med filmen var å dokumentere folks reaksjoner når rollene var «snudd på hodet», altså hvor offeret er en mann og overgriperne er kvinner. 

Ba om å få delta Det skulle vise seg at ingen grep inn da to kvinner kastet seg over en beruset «Fredrik» som satt forsvarsløs på en benk langs Akerselva sent på kvelden.

I stedet for å avverge eller stoppe situasjonen brøt mannlige deltagere inn og ba om å få være med, mens andre filmet og ba offeret si høyere at han ikke ville. 

•Se video over

Bevisstgjøring må til Felles Film ønsker å utfordre stereotypiene om den mannlige overgriperen og det kvinnelige offeret gjennom eksperimentet.  

Det finnes ingen forskjell mellom overgrep begått av kvinner og menn. Det er forferdelig uansett. Om noen sier nei og det ikke respekteres er det faktisk et overgrep, uansett kjønn eller sammenheng. Vi håper at denne filmen kan være med å bidra til å bevisstgjøre om dette, forteller Grønhaug.

- Morsomt og sexy Seksuelle overgrep mot menn er ifølge forskning sterkt underrapportert. Bare fem prosent av de som henvender seg til overgrepsmottaket er menn, og det fryktes at dette bare er toppen av isfjellet. 

Sosialantropolog Rannveig Svendby mener at stereotypier om kvinner som omsorgsfulle og seksuelt passive, gjør at denne gruppen nærmest er immune mot å bli gjenkjent som overgripere. 

- Overgrep mot gutter og menn fremstilles som morsomt og sexy, det bagatelliseres og latterliggjøres. Slik kan vi ikke ha det, sier Svendby.

Redd for å ikke bli tatt på alvor I masteroppgaven «Fra de stummes leir» har hun intervjuet 13 menn som har vært utsatt for seksuelle overgrep. Ingen hadde anmeldt overgrepene til politiet fordi de var redde for å ikke bli tatt på alvor. 

- Min studie viser at vi trenger et mer informert og nyansert syn på overgrep i Norge. Det trengs et kunnskapsløft i befolkningen for å fange opp seksuelt misbruk mens det pågår, og for å utvikle et strategisk hjelpetilbud for overgrepsutsatte gutter og menn som lever med overgrepshistorikk.

Hun sier videre at det, basert på hennes studier, er kjønn og ikke handling som er utslagsgivende for hvor vidt det ansees som seksuelt misbruk å ta seg til rette på en annens kropp. 

- Vi har et langt stykke igjen før menn er likestilt med kvinner på dette området, understreker Svendby.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling