Overgrepene fortsetter i Tsjetsjenia

Tross opphevelsen av sikkerhetsregimet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russlands beslutning om å oppheve sitt såkalte sikkerhetsregime i Tsjetsjenia, kommer neppe til å resulterer i færre overgrep mot sivilbefolkningen i området.

- Dette er et retorisk grep. Tvangsmakten overføres fra føderale russiske styrker til president Ramzan Kadyrovs styrker, og lite vil i realiteten endres, konstaterer Julie Wilhelmsen.

Hun er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og arbeider for tiden med en doktorgradsavhandling om konflikten i Tsjetsjenia.

- Kadyrov er Moskvas mann. Tsjetsjenia vil fortsatt være et fryktregime og Kadyrov er en despot, slår Wilhelmsen fast.

Ventet

Torsdagens kunngjøring fra Russlands nasjonale antiterrorkomité, om at det ti år gamle sikkerhetsregimet i Tsjetsjenia er opphevet av president Dmitrij Medvedev, var ventet.

- Beslutningen tar sikte på å legge til rette for en ytterligere normalisering av forholdene i området og gjenopprette og utvikle områdets økonomi og sosiale infrastruktur, heter det i komiteens uttalelse.

Mange russiske soldater og politifolk er alt hentet hjem fra Tsjetsjenia, i takt med at Kadyrov har bygget opp sine egne styrker. Overgrepene er ikke blitt færre av den grunn, og anklagene om drap, tortur og forfølgelse er mange.

- Kadyrov holder Tsjetsjenia i et jerngrep, sier Wilhelmsen.

Avhengige av Kadyrov

Russlands avhengighet av den 32 år gamle tidligere militslederen har paradoksalt nok bidratt til å gjøre Tsjetsjenia til den mest uavhengige republikken i den russiske føderasjonen, påpeker hun.

- De greide ikke å knekke tsjetsjenerne uten å bygge opp en mann som ham. Men Kadyrov har egentlig oppnådd veldig mye av det som har vært separatistenes kampsak, ved at Tsjetsjenia i dag har fått stor grad av selvstendighet, sier Wilhelmsen.

- Ofte virker det nesten som om det er han som dikterer Moskva, og ikke omvendt. Men de er helt avhengige av ham. Det er tross alt Kadyrov og hans styrker som ved hjelp av rå makt har bidratt til normaliteten de nå viser til, sier hun.

Uløste

Noen varig ro i området, har Wilhelmsen liten tro på.

- Problemene i Nord-Kaukasus er uløste. Dette kommer til å vende tilbake med full kraft. Det er bare lagt lokk på konflikten i Tsjetsjenia, og det ved hjelp av en mann som har kontroll bare fordi han er fryktet. Men han er også hatet, sier Wilhelmsen.

Moskva innførte sitt såkalte sikkerhetsregime i Tsjetsjenia i 1999, noe som resulterte i portforbud, stadige razziaer, veisperringer og liten om noen rettssikkerhet for dem som ble mistenkt for å støtte separatistene.

De hardhendte tiltakene resulterte i krass kritikk fra omverdenen, men denne stilnet i stor grad da vestlige land innledet sin egen jakt på terrorister etter angrepene mot USA i september 2001.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer