- Overgrepene var helt ødeleggende for familien

I ettertid føler gutten skyld, fordi den voksne egentlig var grei.

Isolert: Aktor, statsadvokat Jonas Nerdal (t.v) og forsvarer Nils Aga i den omfattende overgrepssaken i Salten tingrett. Den 12 år gamle guttens eldre bror fortalte til tingretten tirsdag at familien har isolert seg. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/Scanpix
Isolert: Aktor, statsadvokat Jonas Nerdal (t.v) og forsvarer Nils Aga i den omfattende overgrepssaken i Salten tingrett. Den 12 år gamle guttens eldre bror fortalte til tingretten tirsdag at familien har isolert seg. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Elleveåringen ble lokket med snus og penger til å ha sex med den voksne Bodø-mannen. I ettertid føler gutten skyld, fordi den voksne egentlig var grei.

Gutten ble både alene og sammen med kamerater utsatt for seksuelle overgrep fra en nå 36 år gammel Bodø-mann. Han har slitt med konsentrasjonsvansker, raseri, apati, skyldfølelse, smertefulle utslett og selvmordstanker etter at saken ble kjent i november i fjor.

- Dette har vært fullstendig ødeleggende for familien. Far og mor har i likhet med sønnen isolert seg. Mor klarer ikke å gå på jobb. De sliter med en følelse av maktesløshet, fortalte den nå 12 år gamle guttens eldre bror i Salten tingrett tirsdag.

Skyldfølelse Retten fikk også høre gutten selv fortelle om sin skyldfølelse - i opptak av to dommeravhør. Det første ble gjennomført rett etter arrestasjonen 9. november i fjor, det andre i slutten av januar i år. Her forteller gutten om sitt dobbelte forhold til sin overgriper.

- Jeg føler at alt er min skyld. Fordi han egentlig er en grei fyr. Men han var på en måte bifil, eller pedofil. Han viser to personer inni seg. Den ene er grei. Den andre er pedofil, sier gutten.

Kontakt på MSN I avhørene kommer det fram at gutten og to jevnaldrende kamerater innledet kontakt med mannen etter å ha blitt introdusert for ham på nettet. Pizza, dataspill og ordinære spillefilmer ble vist under de første besøkene hos den voksne mannen.

- Først virket han som en normal person. Vi snakket sammen nesten hver dag før han ble en sånn annen type. Men da han ble virkelig pedofil, blokkerte og slettet jeg ham fra MSN, forteller gutten.

Maste og maste Men to-tre uker senere tok mannen igjen kontakt med gutten på nettsamfunnet Nettby og spurte om de kunne bli venner igjen.

- Han fortsatte å mase og mase. Jeg sa nei, fordi han var ekkel. Han lovte at han skulle slutte å være så ekkel, forteller gutten i dommeravhøret.

Både han og kameratene ble lokket med penger for å være med på at den voksne skulle filme de seksuelle overgrepene.

- Hvis vi lot som om vi var villige mens han filmet, skulle vi få penger for det, forteller gutten.

Måtte smiske Men guttene hadde også et annet motiv for å ha sex med den da 35 år gamle mannen.

- Vi gjorde det for snus, pluss penger. Vi måtte på en måte smiske med ham for å få snus. Gi ham litt av de rare tingene.

- Måtte du ha sex med ham, spør avhøreren.

- Ja, de tingene der.

I det første avhøret, tatt opp rett etter arrestasjonen av den overgrepstiltalte i november i fjor, forteller gutten at han og de andre ble truet til sex med pistol. Men det var egentlig ikke sant. De tre guttene hadde snakket sammen, og var enige om at de skulle lyve for å få mannen sendt rett i fengsel.

Frykter senvirkninger Både familien, en klinisk pedagog ved BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk), og rektor ved skolen til 12-åringen fortalte i retten at ting har gått bedre med gutten etter det andre avhøret. Men de er bekymret for ettervirkninger i framtiden av det han har vært utsatt for.

- Dette er ikke noe som han lett blir kvitt. Det kan dukke opp når som helst. Han er på vei inn i puberteten, og jeg tenker mye på hvor stor ballast en så ung gutt har fått. Det å skulle få et normalt syn på seksualitet kan bli vanskelig, sa broren i retten.

(NTB)