OVERGREP: Georg Müller har innrømmet overgrep mot en altergutt. Nå bor han i Tyskland. Foto: Gorm Kallestad  / SCANPIX .
OVERGREP: Georg Müller har innrømmet overgrep mot en altergutt. Nå bor han i Tyskland. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer

- Overgrepene var kjent for noen ganske få

Torbjørn Olsen kjenner overgrepsbiskop Georg Müller godt, og kjente til overgrepene før avsløringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Olsen sier til Dagbladet at han tror Müller har det tungt etter avsløringen. På direkte spørsmål kan han ikke avkrefte at han har vært i kontakt med Georg Müller i dag. Müller reiste til Tyskland 15. juni i år.

Olsen besøkte ham i Tyskland for en måned siden.

- Det er mange tapere, mange ofre i denne saken. Det er tungt for ham, akkurat som det er tungt for mange andre, sier Torbjørn Olsen til Dagbladet.

TaushetskulturOlsen var generalvikar for biskopen i den katolske kirka i Trondheim fra 1998 til 2006. I dag er han økonomiansvarlig for Tromsø stift. Torbjørn Olsen vil ikke si når han fikk høre om overgrepene, men han visste om overgrepene før de ble kjent.

- Det er ikke min oppgave å gå ut med dette. Jeg vet mange ting jeg ikke vil gå ut med, sier Olsen.

- Dette ble holdt blant noen ganske få, utdyper han.

- Beskriver du ikke her en slik taushetskultur man frykter eksisterer hos Den katolske kirken?

- Dette skjedde i et helt annet sted av landet. Jeg hadde min egen jobb å gjøre. Jeg følte ikke det var mitt ansvar å gå til media med dette, understreker Olsen.

OfreHan ber om at oppmerksomheten rettes mot ofrene.

VENN: Torbjørn Olsen sier Müller har det tøft etter avsløringen. Foto: Ole Martin Loe
VENN: Torbjørn Olsen sier Müller har det tøft etter avsløringen. Foto: Ole Martin Loe Vis mer

- Det er ofrene som fortjener oppmerksomheten nå.

Ifølge NRK var Olsen også blant dem som forsvarte Müller i striden med Dordi Skuggevik og andre som ville ha biskopen fjernet.

Torbjørn Olsen skrev da under på et brev til paven som ville ha Dordi Skuggevik bannlyst.

Skuggevik sto tidligere i dag fram i Dagbladet.

- Fri ossDet er ti år siden hun uttalte ordene «fri oss fra den onde biskop» under en messe i Trondheim. Nå er det blitt kjent at den samme biskop Müller har tilstått seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt, og at dette var årsaken til at han plutselig forlot stillingen i fjor.

- Jeg synes det er veldig greit at bobla sprakk nå, for det er en del som går omkring og tror at det innebar forfremmelse at Georg Müller ble sendt til Roma, sa Skuggevik Tande.

Torbjørn Olsen vil nyansere bildet av lederen Müller.

- Jeg oppfattet Müller som en god overordnet. Vi hadde forskjellig syn på en del ting, men det er bare naturlig, mener Olsen.