Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgreps-biskop på mange turer med barn og unge

Likevel skal bispedømmet ikke ha undersøkt med menighetene eller deltagerne om han forgrep seg på flere barn.

TILSTOD OVERGREP: Tidligere biskop Georg Müller er her fotografert i Nidarosdommen. I fjor sommer innrømmet han å ha misbrukt en mindreårig altergutt seksuelt. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX/Scanpix
TILSTOD OVERGREP: Tidligere biskop Georg Müller er her fotografert i Nidarosdommen. I fjor sommer innrømmet han å ha misbrukt en mindreårig altergutt seksuelt. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Den tidligere Biskoen i Trondheim Georg Müller, som skal ha begått seksuelle overgrep mot en altergutt i Trondheim, reiste på en rekke turer med barn og ungdom i sin jobb som kapellan og prest i Trondheim på 80- og 90-tallet. Det bekrefter Oslo katolske bispedømme overfor Dagbladet.

I dag ble det kjent at Georg Müller, den tidligere katolske biskopen i Trondheim, har tilstått å misbrukt en mindreårig altergutt seksuelt.

Han innrømmet dette i slutten av januar 2009, men saken har ikke lekket utenfor bispedømmet før Adresseavisen omtalte den i dag.

Dro på turer med barnUngdommene har reiste med, ofte alene, var fra Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal.

- Han har vært på flere turer med barn og unge mens han jobbet som prest og deretter biskop i Trondheim bispedømme, forteller Pål Bratbak, pressekontakt i Oslo katolske bispedømme.

Han uttaler seg på vegne av ledelsen for bispedømmet i Norge.

- Har bispedømmet ettergått dette og undersøkt om Müller kan ha forgrepet seg på andre barn i denne perioden?

- Jeg vet ikke, sier Bratbak til Dagbladet.

BISKOP: Bernt Eidsvig er biskop i Oslo og Trondheim. Foto: Katolsk.no
BISKOP: Bernt Eidsvig er biskop i Oslo og Trondheim. Foto: Katolsk.no Vis mer

Tier om overgrepssakerI dag forteller han Dagbladet at Oslo katolske bispedømme har fått høre om to andre overgrepssaker tidligere uten å melde dem videre til politiet. Dette dreier seg om forhold som skjedde på 50-tallet. To mindreårige barn skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep utført av prester.

- Vi gikk ikke videre med disse sakene fordi prestene var avdøde da vi ble gjort kjent med sakene for et par år siden, sier Bratbak.

Det var ofrene selv som meldte fra om disse forholdene.

Melder ikke fra til politietLedelsen av bispedømmet i Norge opplyser til Dagbladet at de kommer til å behandle overgrepssaker i fremtiden slik de har gjort i de foregående sakene; nemlig at politiet ikke blir varslet når barn og unge melder om overgrep.

- Det er bestemt av biskop  Bernt Eidsvig at eventuelle framtidige overgrepssaker vil bli behandlet på samme måte som vi har gjort før, sier Pål Bratbak, pressekontakt i Oslo katolske bispedømme.

AVSKJED: Georg Müller ble gitt avskjed i fjor. Foto: Katolsk.no
AVSKJED: Georg Müller ble gitt avskjed i fjor. Foto: Katolsk.no Vis mer

Han uttaler seg på vegne av ledelsen for Oslo katolske bispedømme.

- Dersom ofrene vil gå til sivile myndigheter, støtter vi dem, men vi vil ikke selv anmelde, sier Bratbak til Dagbladet.

Politiet i Trondheim har satt i gang etterforskning av mulige seksuelle misbruk av barn i den katolske kirken i byen.

Politiet gransker
Politiet ble varslet om en konkret mistanke i fjor, men vet foreløpig ikke om det er snakk om det samme forholdet som biskop Georg Müller har tilstått overfor kirken.

- Like før årsskiftet fikk vi opplysninger fra en person i det katolske miljøet i Trondheim om mulig seksuelt misbruk av et barn under ti år. Mistenkte er den tidligere biskopen, men vi vet ikke hvem fornærmede er eller når det straffbare skal ha skjedd. Derfor vet vi ikke om dette er samme forhold som Adresseavisen omtaler i dag, sier politioverbetjent Geir Olav Granbo til Dagbladet.

Får kritikk av politiet- At det sitter personer rundt omrking som er kjent med seksuelle misbruk mot barn uten å varsle politiet, det synes jeg lite om, sier Granbo ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

Han mener slike saker ikke kan behandles internt i kirka eller andre organisasjoner.

- Vedkommende som sitter på slike opplysninger må ta kontakt med politiet, enten om det er overgrep i kirka eller den private sfære, sier Granbo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!