Overgreps-ekspert kritisk til Helsetilsynets vurderinger

- Ikke tilstrekkelig.

- NØDVENDIG SPESIALKOMPETANSE: Rettssakkyndig Jim Aage Nøttestad mener det er nødvendig at psykologer som samtaler med overgrepsleger som vil tilbake i jobb, har spesialkompetanse innenfor sedelighetsfeltet. Dette er det i dag ikke noe krav om, opplyser Helsetilsynet overfor Dagbladet.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
- NØDVENDIG SPESIALKOMPETANSE: Rettssakkyndig Jim Aage Nøttestad mener det er nødvendig at psykologer som samtaler med overgrepsleger som vil tilbake i jobb, har spesialkompetanse innenfor sedelighetsfeltet. Dette er det i dag ikke noe krav om, opplyser Helsetilsynet overfor Dagbladet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag stiller ikke Helsetilsynet krav til kompetanse om sedelighetsforbrytelser hos psykologene og psykiaterne som vurderer sex-overgripere før de får jobb som leger i helsevesenet igjen.

Seniorforsker og rettspsykiatrisk sakkyndig, Jim Aage Nøttestad, er kritisk til Helsetilsynets praksis.

- Jeg er ikke enig med Helsetilsynet. Overgrep er et spesielt område innen psykiatrien. Man bør ha en spesialkompetanse i en slik sammenheng, sier Nøttestad til Dagbladet.

Nøttestad er en av Norges fremste forskere og fagfolk innen sedelighetsforbrytelser, seksuelle overgrep og behandling av overgripere. I 2011 var han sakkyndig under rettssaken mot «Helikopter-legen» Thor Aage Mathisen (39). Mathiesen ble dømt til ti års forvaring med en minstetid på sju år for en rekke overgrep mot unge kvinner

Nøttestad jobber ved NTNU i Trondheim og har publisert en rekke artikler om temaet.

«Følelser og intimitet» Helsetilsynet vektlegger kunnskap om følelser og intimitet, når sex-overgriperne behandles.

- Det stilles ingen konkrete krav til behandlerne. Å håndtere seksualitet, følelser og intimitet er en type kompetanse som alle godkjente spesialister i klinisk voksenpsykologi og psykiatere har, sa direktør i Helsetilsynet Jan Fredrik Andresen til Dagbladet i mai.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer