Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgreps­­anklagen som skaper hodebry for Trump

Donald Trump vil ha ham som høyesterettsdommer i USA. Nå må Brett Kavanaugh forklare seg i Senatet om overgrepsanklager fra 80-tallet.

HØYESTERETT: For at Brett Kavanaugh skal bli høyesterettsdommer, må han først bli godkjent av Senatet. Nå truer en overgrepsanklage fra flere tiår tilbake Kavanaughs nominasjon. Her fra da Donald Trump annonserte Kavanaugh som sin kandidat. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
HØYESTERETT: For at Brett Kavanaugh skal bli høyesterettsdommer, må han først bli godkjent av Senatet. Nå truer en overgrepsanklage fra flere tiår tilbake Kavanaughs nominasjon. Her fra da Donald Trump annonserte Kavanaugh som sin kandidat. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trumps nominerte kandidat til å bli USAs neste høyesterettsdommer har havnet i trøbbel. I forrige uke ble det rettet overgrepsanklager mot ham, og nå skal anklageren stille til høring i Senatet. Skandalen skaper også hodebry for Trump.

For at Brett Kavanaugh skal bli høyesterettsdommer, må han først bli godkjent at Senatet - noe som i teorien skulle være en smal sak, ettersom Republikanerne har flertall.

Etter at anklagene kom, har imidlertid flere republikanske senatorer sagt at de er ukomfortable med å godkjenne Kavanaugh før de har fått høre mer om kvinnens anklager.

Natt til tirsdag ble det klart at Senatets justiskomité skal holde høring av Kavanaugh og anklageren mandag.

Dette fører til at prosessen med å godkjenne Kavanaugh - som egentlig skulle finne sted torsdag - blir utsatt.

Anklageren sto fram

Søndag sto Christine Blasey Ford fram i Washington Post og fortalte om den angivelige overgrepshendelsen, som skal ha skjedd mens hun og Kavanaugh studerte sammen på 80-tallet.

Slik forklarer hun hendelsen overfor avisa:

Mens en av Kavanaughs venner fulgte med, skal han ha presset henne ned på ei seng. Så skal Kavanaugh ha befølt henne på utsida av klærne, og på klumsete vis prøvd å ta av henne klærne hennes.

Da Ford prøvde å skrike, skal Kavanaugh ha lagt hånda over munnen hennes.

Både Kavanaugh, Ford og den tredje personen skal ha vært svært beruset. Ford sier også at hun var redd for å bli drept.

- Jeg tenkte at han utilsiktet ville drepe meg. Han forsøkte å angripe meg og kle av meg klærne mine, sier Ford, som nå jobber som professor ved Palo Alto University i California.

Kavanaugh nekter på sin side for at det finnes sannhet i anklagene.

- Denne anklagen benekter jeg kategorisk og utvetydig. På verken videregående skole, eller på noe annet tidspunkt, har jeg gjort dette, sier dommeren i en uttalelse, som er formidlet via Det hvite hus.

Trump står stødig

- Dette er ikke nok til å felle Donald Trump, men det er med på å øke det totale presset, mener USA-ekspert ved NTNU, Espen Moe.

Han vurderer det som beleilig for Demokratene at disse anklagene kommer like før mellomvalget, men vurderer det som mer heldig enn utspekulert fra deres side.

- Den eneste muligheten for at Republikanerne kaster Donald Trump, er at valget går virkelig dårlig, sier Moe og påpeker at per nå er Trump den mest populære republikaneren av dem alle.

Kommentator hos nettstedet amerikanskpolitikk.no, Vårin Alme, mener først og fremst at det spektakulære med denne saken er at anklagene er såpass alvorlige, og at dette virker å utvikle seg til en sak som kan dreie seg om kvinners rettigheter og maktmisbruk.

I tillegg er Alme av oppfattelsen av at tidspunktet for disse anklagene er påfallende.

Til tross for at Demokratene fikk tilsendt anklagene i sommer, har de ventet fram til nå med å offentliggjøre dem.

- Dette virker å være politisk motivert, sier hun og presiserer at vi må vente og se om Demokratene kan rettferdiggjøre avgjørelsen før vi konkluderer med det.

Trumps utvalgte

- Det er en ære å nominere Brett Kavanaugh til ny høyesterettsdommer.

Det var ordene Donald Trump brukte i juli da han avslørte hvem han ønsker skal ta over stafettpinnen etter Anthony Kennedy - høyesterettsdommeren som satt på den såkalte vippepinnen.

Seint mandag kveld så Trump seg også nødt til å kommentere overgrepsanklagene. Det skjedde før nyheten om senatshøringen kom.

- Han (Kavanaugh, journ.anm.) er en av de største intellektuelle og en av de flotteste personene som noen har kjent. Hvis du ser på referansene hans - jeg har ikke sett maken.

En av Trumps nærmeste rådgivere, Kellyanne Conway, var mandag tilsynelatende positiv til ideen om en høring.

Til morgenprogrammet «Fox & Friends» sa Conway mandag, også før det ble kjent at det kom til å bli en senatshøring, blant annet:

- Disse kvinnene bør ikke fornærmes, og de bør ikke ignoreres. Jeg mener at Senatet er på vei mot en fornuftig løsning for hvordan de skal håndtere dette.

Kan skape hodebry

Vårin Alme mener det er to viktige grunner til at anklagene mot Kavanaugh kan skape hodebry for Trump.

For det første er det forventet at kandidaten som nomineres av presidenten skal bli godkjent, ettersom Trump har flertall i begge kamrene - Representantenes hus og Senatet.

For det andre er høyesterett en av de store grunnen til at Trump har klart å samle Det republikanske partiet.

- Klarer han ikke å levere nå, så vil det være en stor skuffelse, sier Alme.

Om Kavanaugh overlever denne stormen, kan han derimot bli veldig nyttig for Republikanerne i framtida. Det er forventet at høyesterett vil oppleve en konservativ dreining om han blir godkjent av Senatet.

- Det kan gi høyesterett makten til å avgjøre noen av verdispørsmålene som forener Republikanerne, sier Alme og nevner blant annet abortlovgivningen, våpenlovgivningen og likekjønnet ekteskap.

- Dette er en mann som kan bli sittende i kanskje 40 år, noe som sementerer et republikansk flertall. Kavanaugh er ikke ekstremt konservativ, men det regnes likevel som en dreining mot høyre. Og Demokratene ville neppe ha godkjent ham om de hadde hatt muligheten til å blokkere ham, sier Moe.

OBAMA: Tidligere president, Barack Obama, kom med ny kritikk av Donald Trump i en tale han holdt for studenter i Illinois fredag kveld. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!