MOTPARTER: Politiadvokat Andreas Strand (t.v.) og forsvarer Knut-Ole Bakke Hansen møtes igjen i retten, i en ny straffesak mot den pensjonerte tingrettsdommeren. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
MOTPARTER: Politiadvokat Andreas Strand (t.v.) og forsvarer Knut-Ole Bakke Hansen møtes igjen i retten, i en ny straffesak mot den pensjonerte tingrettsdommeren. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Overgrepsdømt dommer (71) må i retten igjen, tiltalt for nye overgrep mot småjenter

Nekter straffskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 71-årig pensjonert tingrettsdommer som er dømt for overgrep mot småjenter, må igjen stille i retten, tiltalt for nye overgrep. Ifølge tiltalen forgrep han seg på to jenter, på henholdsvis åtte og ni år, mens han ventet på endelig straffeutmåling i den forrige saken.

Påtalemakten finner det bevist at 71-åringen i april troppet opp på en skole sørøst i Oslo, hvor han befølte de to jentene. Han ble kort tid etter pågrepet og har sittet varetektsfengslet siden. Strafferammen for tiltalen er tre års fengsel.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier mannens forsvarer Knut-Ole Bakke Hansen til Dagbladet.

- Spesiell sak Det er satt av to dager til saken i Oslo tingrett til uka. De to fornærmede jentene har vært igjennom dommeravhør som ble filmet, opptakene vil bli vist i retten. I tillegg skal foreldrene vitne.

Politiadvokat Andreas Strand, som fører saken for påtalemakten, betegner saken som «spesiell», i lys av at dommeren ikke har sonet den forrige dommen, men nå skal i retten for nye forhold.

- Blir han dømt, vil han få tilleggstraff, sier Strand til Dagbladet.

Da dommeren ble fengslet i april, uttalte Strand til Osloby.no at 71-åringen brukte sjokolade og en hund for å lokke til seg småjentene. Han ble fengslet fordi retten kom til at det ellers var fare for gjentakelse - selv om han altså hadde en dom og en ny siktelse mot seg.

«Siktede synes å mangle evne til å avholde seg fra den type handlinger han nå er siktet for, selv om han nylig er dømt for liknende forhold», heter det i fengslingskjennelsen.

E-poster og chatter 71-åringen har selv vært rettsformann i flere sedelighetssaker. I oktober i fjor kom Oslo tingrett til at han lokket til seg ei elleveårig jente og befølte henne på et lokaltog. To år seinere forgrep han seg på ei 13-årig jente i fornøyelsesparken Tusenfryd.

I tillegg var dommeren tiltalt for å ha sendt e-poster og deltatt i chatter med sterkt seksualisert innhold. I chattene beskrev han bl.a. sex med ei åtteårig jente, og ønske om dette med ei elleveårig jente. Han ble dømt for fire forsøk på seksuelt krenkende forhold, fordi retten ikke klarte å oppdrive motpartene i e-postutvekslingen og chattene.

Mannens arbeidssted var et annet sted i landet enn Oslo. Han var fremdeles yrkesaktiv som dommer da det første overgrepet fant sted i 2011, men søkte om pensjon etter at han ble pågrepet.

Dommeren ble i tingretten dømt til åtte måneders fengsel, hvorav fem ubetinget. Han anket imidlertid straffeutmålingen til lagmannsretten, som i juni reduserte den ubetingede straffen med én måned. Men soningen har han altså ennå ikke påbegynt.

Dommerens helse har også vært et tilbakevendende tema i rettsprosessen mot ham. Dagen før den forrige saken mot ham skulle opp for retten i mai i fjor, ble han lagt inn på sykehus, og rettssaken måtte utsettes.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram