FORSVARER SEG: Den tidligere assistenttreneren og overgrepsdømte Jerry Sandusky forsvarer seg i et nytt intervju offentliggjort i dag. Her fra rettsaken i fjor. Foto: AP Photo/Matt Rourke
FORSVARER SEG: Den tidligere assistenttreneren og overgrepsdømte Jerry Sandusky forsvarer seg i et nytt intervju offentliggjort i dag. Her fra rettsaken i fjor. Foto: AP Photo/Matt RourkeVis mer

Overgrepsdømt trener mener vitne misforsto dusjing med 10-åring

Den tidligere fotballtreneren Jerry Sandusky i nytt intervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Jerry Sandusky (69) var i en årrekke en populær assistenttrener i amerikansk fotball ved Penn State University i Pennsylvania, men høsten 2011 ble han arrestert, og en svær overgrepsskandale ble rullet opp. Det viste seg dessuten at det hadde vært mistanke mot Sandusky også tidligere, men at anklagene var blitt forsøkt skjult av ledelsen.

I fjor ble Sandusky dømt for 45 av 48 påståtte tilfeller av seksuelle overgrep mot barn, de fleste gutter mellom 10 og 15 år. Han ble ble dømt til å sone mellom 30 og 60 år.

I dag sendte NBCs Today Show deler av et intervju som dokumentarfilmskaper John Siegler har gjort. I lydopptaket, som er det første siden han ble sendt i fengsel i oktober, hevder Sandusky at et av påtalemyndighetens nøkkelvitner, assistenttrener Mike McQueary, misforsto en hendelse i en dusjgarderobe i 2001.

- Ikke sexlyder - Jeg forstår ikke hvordan noen kan ha kommet i garderoben fra der han var og så hørt sexlyder. Det er det siste jeg ville ha tenkt på. Jeg ville ha trodde det var noen som bare tøyset og tullet, forklarer Sandusky i det nye lydopptaket.

Retten konkluderte med at Sandusky på dette tidspunktet forgrep seg seksuelt på en 10 år gammel gutt, men selv mener han McQueary, som slo alarm om de påståtte overgrepene, ikke husker alt riktig fra hendelsen som ligger over ti år tilbake i tid.
  - Historien til McQueary har forandret seg mye, sier Sandusky.

Den tidligere assistenttreneren snakket også om den legendariske hovedtreneren til Penn State gjennom 46 sesonger, Joe Paterno. Han fikk sparken i november 2011 fordi han skal ha dekket over mistankene mot Sandusky og overtalt ledelsen ved universitetet om ikke å gå videre med saken. Paterno døde to måneder etter at han fikk sparken.

- Hvis Paterno var absolutt sikker på at jeg var pedofil, så ville han ikke latt meg fortsette. Hvis han bare hadde en mistanke, så vet ikke, sier Sandusky.

- Åpner sår - Jerry Sandusky er en dømt barneovergriper som gir intervjuer fra fengselet. Våre klienter har hørt nok fra Jerry Sandusky. De er opptatt av helbredelse og å holde Penn State ansvarlig for å velge å beskytte Jerry Sandusky og seg selv framfor å beskytte barna fra år med forferdelige seksuelle overgrep, skriver bistandsadvokatene til 10-åringen fra hendelsen i 2001 i en uttalelse til NBC.

Penn State opplyste i forrige uke at hele overgrepsskandalen ved utgangen av 2012 hadde kostet universitetet 41 millioner dollar (om lag 246 millioner kroner), og utgiftene til å rydde opp vil fortsette å stige.

- Dagens uttalelser fra Jerry Sandusky fortsetter å åpne sårene til ofrene hans og til ofrene for seksuelle overgrep overalt. Vi har enorm respekt for mennene som stilte opp for å fortelle sine historier offentlig. Penn State fortsetter å ta viktige steg, inkludert utdanning av over 11000 ansatte og frivillige om hvordan de kan oppdage og varsle om seksuelle overgrep mot barn, skriver Penn State i en uttalelse til NBC.

- Ikke pedofil Den tidligere fotballtreneren gjorde et nå berømt intervju med NBC i november 2011 som absolutt ikke bedret folks inntrykk av ham selv om han hevdet sin uskyld.

- Er du pedofil? spør NBC.

- Nei, svarer Sandusky.

- Er du seksuelt tiltrukket av mindreårige gutter?

- Jeg setter pris på unge mennesker. Jeg elsker å være rundt dem, men nei, jeg er ikke seksuelt tiltrukket av unge gutter, sier Sandusky.

FALLERT: Penn States legendariske hovedtrener gjennom 46 sesonger, Joe Paterno (t.v.) måtte gå av i skam da det ble kjent at han hadde forsøkt å dekke over Sanduskys overgrep. Han døde to måneder seinere. Kona, Sue Paterno (t.h.) kjemper fortsatt for å renvaske ham. Foto: AP Photo/Gene J. Puskar
FALLERT: Penn States legendariske hovedtrener gjennom 46 sesonger, Joe Paterno (t.v.) måtte gå av i skam da det ble kjent at han hadde forsøkt å dekke over Sanduskys overgrep. Han døde to måneder seinere. Kona, Sue Paterno (t.h.) kjemper fortsatt for å renvaske ham. Foto: AP Photo/Gene J. Puskar Vis mer