ANGREPET: Den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar har blitt angrepet i fengsel. Hans forsvarer mener dommeren i saken mot ham må ta sin del av skylden. Foto: AP Photo / Carlos Osorio / NTB scanpix
ANGREPET: Den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar har blitt angrepet i fengsel. Hans forsvarer mener dommeren i saken mot ham må ta sin del av skylden. Foto: AP Photo / Carlos Osorio / NTB scanpixVis mer

Overgrepsdømte Larry Nassar ble angrepet i fengselet. Gir dommeren skylden

«Uheldigvis har dommer Aquilinas kommentarer og oppførsel i straffeutmålingshøringen tilsynelatende oppmuntret til denne typen oppførsel».

I tre separate rettssaker ble den tidligere turnlegen Larry Nassar, som i årevis begikk seksuelle overgrep mot unge jenter, dømt til lange fengselsstraffer, opp til 175 års fengsel.

Nassar har minst 265 kjente ofre. Han er dømt for både seksuelle overgrep og besittelse av overgrepsbilder av barn.

Nassar forsøker nå å anke sine lange fengselsstraffer, og i den forbindelse har hans advokat Jacqueline McCann, sendt inn en rekke dokumenter til County Circuit Court.

Ble angrepet i fengselet

Av dokumentene framkommer det at Nassar ikke har vunnet så mange venner i fengselet.

Ifølge dokumentene ble Nassar angrepet bare få timer etter at han ble sluppet inn til de andre fangene i United States Penitentiary i Tuscon, Arizona, skriver Detroit News.

Skylden for angrepet, mener Nassars forsvarer Jacqueline McCann, har dommer Rosemarie Aquilina.

Dommeren ga nemlig over 150 ofre muligheten til å vitne mot Nassar den siste uka av rettssaken i januar.

Den siste som vitnet mot Nassar var den tidligere turneren Rachael Denhollander, som fortalte at legen hadde tatt på, kjærtegnet og penetrert henne med hendene da hun var 15 år gammel.

- Larry, jeg kan kalle deg ond og diabolsk på grunn av det du gjorde. Du har blitt en mann styrt av egoistiske og perverterte begjær, sa Denhollander i retten.

Gir dommeren skylden

Nassars forsvarer McCann mener dette, i tillegg til dommerens kommentarer, har bidratt til at Nassar er en svært upopulær mann i fengselet.

«Dommer Aquilina kom med en rekke uttalelser gjennom prosedyrene som indikerte at hun allerede hadde bestemt seg for å gi ham maksstraff allerede før høringen begynte. Fra tiltales synspunkt så var straffeutmålingen bare et ritual», heter det i rettsdokumentene innlevert av McCann.

«I stedet for at det ble en prosedyre som skulle hjelpe dommeren til å nå en rettferdig dom, brukte dommeren den TV-sendte prosedyren som en muligheten til å fremme sin egen agenda», skriver McCann, som omtaler seansen i rettssalen som «en slags gruppeterapi for ofrene».

Hun skriver videre at det hele utviklet seg til en seanse der ofrene kunne rakke ned på Nassar og til og med gi uttrykk for at de ønsket at han skule bli skadet.

«Dommeren selv beklaget at hun ikke kunne ilegge ham en grusom og uvanlig straff, noe som indikerte at hun hadde en forventning om at han ville ble skadet i fengsel, noe hun ikke fordømte, og erklærte til slutt, med stor glede, at hun nå skrev under på hans 'dødsstraff'», skriver McCann.

I februar forsøkte også faren til tre av Larry Nassars overgrepsofre å angripe legen i rettssalen. Randall Margraves ba dommeren om «fem minutter i et låst rom alene med den demonen». Da dommeren avslo, ba han om ett minutt. Også det ble avslått.

Da kastet en rasende Margraves seg mot overgriperen, men han ble lagt i bakken av tre rettsbetjenter før han kunne legge ei hånd på ham.

Dette angrepet, og angrepene på Nassar i fengsel, er ikke overraskende, ifølge McCann.

«Uheldigvis har dommer Aquilinas kommentarer og oppførsel i straffeutmålingshøringen tilsynelatende oppmuntret til denne typen oppførsel», skriver forsvareren i rettsdokumentene.

TIL ANGREP: Faren til tre av jentene som ble utsatt for overgrep av turnlegen Larey Nassar, klarte ikke kontrollere følelsene sine i retten. Video: CNN Vis mer

Kan bli overført til annet fengsel

Aquilina har ikke kommentert saken, men Nassars sikkerhet i fengselet vil være noe fengselsmyndighetene må ta hensyn til, sier den pensjonerte fengselsbetjenten Ralph Miller, som spesialiserte seg på seksualforbrytere.

Miller sier at det er trolig at fengselsmyndighetene allerede vurderer om Nassar er trygg i fengselet eller ikke.

- Dersom man kommer til at Nassar ikke er trygg så vil han bli framstilt for overføring til et annet fengsel, sier Miller.

Etterspillet etter den rystende overgrepsskandalen har vært voldsomt. I mai måtte lederen for USAs kvinnelige turnere, Rhonda Faehn, gå av etter mye kritikk. Hun fikk krass kritikk for at hun ikke reagerte raskere da hun sommeren 2015 fikk greie på at Nassar hadde utført flere seksuelle overgrep.

Nassar var medisinsk ansvarlig for unge turnere ved Michigan State-universitetet og USA landslag. Flere av hans ofre er OL-gullvinnere.

I mai ble det kjent at Michigan State-universitetet betaler 500 millioner dollar (4 milliarder kroner) i kjølvannet av overgrepsskandalen.

425 millioner dollar vil bli utbetalt til ofre som har meldt om krav, mens 75 millioner settes til side for å dekke eventuelle framtidige krav. Også advokatenes honorarer skal tas fra potten på 500 millioner dollar.

Snakket ut om overgrep

I etterkant av rettssaken har også flere av ofrene fortalt om hva turnlegens overgrep har gjort med dem.

VM- og OL-gullvinner, McKayla Maroney, var sentral i rettssaken mot Nassar. Hun fortalte at Nassar skal ha gitt henne en sovepille på en reise til Japan i 2011. Maroney var da 15 år.

Hun skal ha våknet på hotellrommet, der hun sier Nassar forgrep seg på henne. I et intervju med Washington Post i april spurte hun seg om karrieren og suksessen i det hele tatt var verdt det.

- Det hender jeg lurer på om det var verdt det, når jeg ser alt jeg sliter med nå. Man må plukke opp bitene. Det vanskeligste for meg har vært det å ta tre steg fram og to tilbake hver gang, sa Maroney.