VAR PASIENTER HOS LEGEN: Monica (t.v.) og Ida anmeldte legen for overgrep, og er forbannet over at han ikke må stå til ansvar for det. Saken ble nemlig henlagt fordi svenske myndigheter ikke fikk tak i legen. Nå er han på flukt. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VAR PASIENTER HOS LEGEN: Monica (t.v.) og Ida anmeldte legen for overgrep, og er forbannet over at han ikke må stå til ansvar for det. Saken ble nemlig henlagt fordi svenske myndigheter ikke fikk tak i legen. Nå er han på flukt. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Overgrepslege på rømmen - Dagbladet møtte nye ofre

Mens legen (44) var under etterforskning for seksuelle overgrep i Troms, fortsatte han med overgrep i Sverige, ifølge to av hans pasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For tre og et halvt år siden forgrep en lege seg på en da 27 år gammel kvinne i Harstad. Hun hadde oppsøkt legen med symptomer på bihulebetennelse. I stedet ble hun utsatt for en lang rekke overgrep.

Blant annet befølte mannen brystene og underlivet hennes og kysset henne på innsiden av lårene og i skrittet, ifølge dommen fra 2009. Han viste også pornofilmer og spurte henne hva hun mente om det hun så.

44-åringen, som opprinnelig er fra et land i Midtøsten og i dag har dansk statsborgerskap, ble i 2009 dømt til ett års fengsel. Han møtte aldri til ankesaken i 2010.

- Fremdeles redd Nå er legen på flukt fra politiet i Norge, Sverige og Danmark. Tilbake står flere redde eks-pasienter og en ventende celle i Nord-Norge.

- Vi vet ikke hvor han er, lyder svaret fra både rikspolitiet i Danmark og norsk politi til Dagbladet.

Mens saken i Harstad fortsatt var under etterforskning, dro legen til Sverige og fikk seg jobb ved et sykehus i Midt-Sverige.

Dagbladet har møtt flere kvinner som sier at legen forgrep seg på dem ved dette sykehuset.

- Jeg er fremdeles redd før hver legetime, sier Monica til Dagbladet.

Monica (34) og venninna Ida (22) fikk ved en tilfeldighet begge time hos legen, i henholdsvis juni og mai 2008. Mannen var da formidlet til sykehuset via et dansk vikarselskap.

Uvitende - Idas stemor passet tilfeldigvis barnet mitt den dagen. Hun så at noe var feil da jeg kom ut etter konsultasjonen, og spurte hva det var. Etter hvert skjønte vi at dette var den samme legen Ida hadde reagert kraftig på måneden før, sier Monica til Dagbladet.

Fram til Dagbladet tok kontakt var de uvitende om at legen var under etterforskning mens han jobbet i Sverige, og at han året etter ble dømt for liknende overgrep i Norge.

- Vi visste bare at han kom fra Danmark. Vi fikk vite av en journalist at han var anmeldt for feilbehandling i Stockholm før han kom til Sveg, sier Ida.

- Det er helt merkelig at de ikke har et register hvor de kan sjekke legenes bakgrunn, sier Monica.

De to jobber fremdeles for å finne mannen og stille ham for retten. Senest i sommer tok de kontakt med en norsk advokat for å finne ut av hvilke muligheter som er tilstede.

- Absurd Begge politianmeldte saken. I halvannet år forberedte de seg på at det ville bli en rettssak. Men i april 2010 kom kontrabeskjeden om at saken ble henlagt. Årsak: Politiet klarte ikke å finne legen.

Socialstyrelsen, som behandlet kvinnens klagesak om mannens oppførsel, valgte ifølge vedtaket i 2010 å henlegge saken av samme grunn. Flukten fra Norge har dermed lammet muligheten for å stille legen for ansvar.

DØMT FOR OVERGREP - PÅ FLUKT: Mannen kvinnene sier forgrep seg på dem under konsultasjoner i Sverige er den samme som ble dømt for overgrep i Nord-Norge i 2009. Faksimile: Dagbladet
DØMT FOR OVERGREP - PÅ FLUKT: Mannen kvinnene sier forgrep seg på dem under konsultasjoner i Sverige er den samme som ble dømt for overgrep i Nord-Norge i 2009. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Ida og Monica er forbannet over at han kan slippe unna ved å bare stikke av.

- Dette regelverket er jo absurd og må endres, sier Monica.

Går ikke alene Opplevelsene for tre år siden har fått store konsekvenser for dem.

De reagerer på at han kunne jobbe i Sverige mens han var under politietterforskning i Norge.

- Jeg våger ikke lenger å gå til legen alene. Jeg går ikke engang til tannlegen uten følge. Derfor vil jeg at han skal bli tatt, slik at han ikke kan gjøre dette igjen, sier Ida.

- Rasistiske motiv Mens kvinnene kjempet for å få mannen straffet i Sverige, fikk legens danske vikarselskap vite om saken.

- Sammen med ledelsen ved sykehuset ble vi enige om å erstatte ham med en annen lege. Jeg svartelistet ham hos oss da jeg ble kjent med anklagene, sier direktør Nils Høgalmen til Dagbladet.

44-åringen har tidligere hevdet at anmeldelser mot ham er et utslag av rasisme. 

- Jeg mistenker at det er rasistiske motiv som gjør at de to pasientene går til sak mot meg og finner på slike historier, sa legen til Harstad Tidende i 2009.

Mannen ble i dommen fradømt retten til å praktisere som lege i Norge.

- Jeg har ikke fått kontakt med ham etter at han ikke møtte til ankesaken, sier mannens daværende advokat Pål M. Andreassen til Dagbladet.