<strong>TILBAKE PÅ JOBB MED PASIENTER:</strong> Tre av de fire legene over er tilbake på jobb med pasienter, etter at de er avslørt som seksualovergripere og først har mistet legeautorisasjonene i Norge. Tre av dem har fått tilbake autorisasjonen av Helsetilsynet og Helsepersonellnemda. Den siste jobber på et sykehus i utlandet. Foto: Privat og Øistein Norum Monsen/Dagbladet
TILBAKE PÅ JOBB MED PASIENTER: Tre av de fire legene over er tilbake på jobb med pasienter, etter at de er avslørt som seksualovergripere og først har mistet legeautorisasjonene i Norge. Tre av dem har fått tilbake autorisasjonen av Helsetilsynet og Helsepersonellnemda. Den siste jobber på et sykehus i utlandet. Foto: Privat og Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Overgrepsleger er tilbake på jobb med nye pasienter

Legene sexmisbrukte sine egne pasienter og ble avslørt. Nå er de er de tilbake i jobb igjen ved sykehus og helseinstitusjoner. Pasientene vet ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en ny serie kan Dagbladet avdekke hvordan fire leger som er avslørt for å begå seksuelle overgrep mot sine pasienter, de siste årene har fått nye legejobber med Helsetilsynets godkjennelse.

Helsepersonelloven åpner for at leger kan få tilbake autorisasjonen sin, dersom Helsetilsynet eller Helsepersonellnemda mener det ikke er fare for nye overgrep mot pasienter.

Tilbake i jobb Dagbladet har kartlagt en rekke leger som de siste årene har mistet autorisasjonen sin for overgrep, flere av dem er nå tilbake i jobb:

En lege begikk flere seksuelle overgrep mot pasienter da han var fastlege i Follo over flere år, ifølge Helsetilsynet. De fratok mannen autorisasjonen i 2010, men ga ham i samme vedtak en begrenset autorisasjon som gir ham rett til pasientkontakt. Mannen har siden da jobbet en lengre periode ved et stort sykehus på Østlandet.

En lege ble fratatt autorisasjonen da Helsetilsynet konkluderte med at han hadde seksuelle motiver for å gjennomføre gynekologiske undersøkelser på fem kvinnelige pasienter. Mannen ble frikjent i retten, på tross av tilsynets vedtak. I fjor jobbet legen med pasienter ved en stor helseinstitusjon på Østlandet.

En lege ble dømt for seksuelle overgrep mot tre kvinnelige pasienter, som han befølte under konsultasjoner på sitt fastlegekontor. Han mistet autorisasjonen i Norge, men mannen er i dag ansatt som lege på et større sykehus i utlandet. - Jeg ble utsatt for rasisme, sier han til Dagbladet.

Dagbladet skriver i dag en fjerde lege, som ble dømt for overgrep mot en omtåket og bedøvet pasient i 2009. Det siste året har han vært lege, nevrolog og prosjektleder ved et senter for MS-syke. Der leder han et «søvnprosjekt».

Pasientene til disse legene har ikke blitt informert av helseinstutisjonene om at mennene tidligere har mistet autorisasjonen sin for seksuelle overgrep mot andre pasienter.

35 klager på 15 avslørte leger All seksuell omgang mellom en lege og en pasient er straffbart eller kan føre til tap av autorisasjon, ifølge både helsepersonelloven og straffeloven. Årsaken er blant annet at pasienten er i et tillits- og avhengihetsforhold til legen.

Legen kjenner ofte pasientens privatliv og kan hjelpe med medisiner eller behandling som pasienten ønsker.

Opplysninger Dagbladet har hentet inn viser at i alt mer enn 15 leger og psykiatere har mistet autorisasjonen sin de siste fem åra, for overgrep mot over 25 pasienter.

I vedtakene mot dem lister Helsetilsynet opp mer enn 35 klager som omhandler legenes seksuelle overgrep, eller forsøk på å innlede seksuelle forhold med pasienten.

Mange av de avskiltede legene sier til Dagbladet at de vil tilbake i jobb, og at deres største ønsker er å jobbe med pasienter igjen.

TIPS OSS

Ingen av dem vil stille opp i et intervju under fullt navn.

Ofrene fortviler Alle legene Dagbladet har gransket er menn, hovedsakelig i alderen 45 - 60 år. Samtlige ofre er kvinner. Ofre som Dagbladet har snakket med reagerer med sinne og sjokk når de får høre at overgreps-legen er tilbake på sykehus eller legekontor.

- Han må aldri tilbake i jobben som lege, er de kvinnelige ofrene Dagbladet har snakket med.

- Nå vet jeg ikke hva jeg skal si, sier en av de tidligere pasientene gråtkvalt, når Dagbladet forteller henne at legen som ble dømt for flere seksuelle overgrep på begynnelsen av 2000-tallet, nå jobber ved et stort sykehus igjen.

Ofrene undres over hvordan det er mulig å komme tilbake med helsemyndighetenes godkjennelse.

- Jeg vet ikke hva en lege må bevise for å kunne jobbe som lege igjen etter noe slikt, sier en offeret til en annen av legene.

Peker på politikerne Direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet avviser at det er problematisk at leger som tidligere har begått seksuelle overgrep mot pasienter får tilbake autorisasjoner og jobber ved helseinstitusjoner igjen.

- Vi har mekanismer som gjør at dette er sikkert, sier Andresen til Dagbladet.

Andresen understreker at det er politikerne og regelverket de har vedtatt som styrer hvordan tilsynet arbeider.

- Vi er satt til å forvalte regelverket, sier Andresen.

<strong>PEKER PÅ POLITIKERNE:</strong> Helsetilsynets direktør Jan Fredrik Andresen understreker at det er politikerne som har laget regelverket hans tilsyn forvalter.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PEKER PÅ POLITIKERNE: Helsetilsynets direktør Jan Fredrik Andresen understreker at det er politikerne som har laget regelverket hans tilsyn forvalter. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer