Overgrepsleger kan fortsette i jobben

Mens pasientene lever i frykt for å møte dem igjen, kan legene ofte fortsette i et annet land.

KAN FORTSETTE Å PRAKTISERE:  Selv om en lege mister autorisasjonen i Norge, mister vedkommende ikke automatisk den opprinnelige autorisasjonen, og kan derfor søke seg videre til andre land ved hjelp av denne. Det er heller ikke noe fullgodt register i Norden og Europa hvor man kan sjekke legenes bakgrunn, advarsler og eventuelle straffedommer. Illustrasjonsfoto: Colourbox
KAN FORTSETTE Å PRAKTISERE: Selv om en lege mister autorisasjonen i Norge, mister vedkommende ikke automatisk den opprinnelige autorisasjonen, og kan derfor søke seg videre til andre land ved hjelp av denne. Det er heller ikke noe fullgodt register i Norden og Europa hvor man kan sjekke legenes bakgrunn, advarsler og eventuelle straffedommer. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går fortalte Dagbladet om hvordan en 44 år gammel lege på rømmen etter at han ble dømt for seksuelle overgrep mot en pasient i Norge og ikke lenger får praktisere i Norge.

I tråd med både dansk og svensk lovverk har mannen fremdeles tillatelse til å praktisere som lege i våre naboland, etter han har gjort unna fengselsstraffen på ni måneder i Norge.

Dersom legen hadde blitt dømt for overgrep i Sverige i stedet, ville han, med dagens lovverk, også kunnet fortsette å arbeide i Norge. I praksis er det fritt fram for overgrepsleger som vil finne nye ofre i nye land. Det bekrefter både norske og danske og helsemyndigheter overfor Dagbladet.

Kjenner du til liknende saker? Tips Dagbladets journalister Eiliv Frich Flydal og Ida H. Mathisen.

Danskene bekrefter - Hvis du primært har en dansk autorisasjon og sekundært en norsk autorisasjon, så mister du ikke automatisk den danske selv om du mister den norske. Man kan kun miste den primære autorisasjonen etter landets egen lovgivning, bekrefter tilsynsjef Anne Mette Dons i danske Sundhedsstyrelsen, som tilsvarer det norske Helsetilsynet.

Danske helsemyndigheter innrømmer at systemet overhodet ikke sikrer trygghet for pasientene.

- Det er ikke et sikkert system, innrømmer Dons.

Pasienter ved norske helseinstitusjoner har ingen garantier for at utenlandske leger de møter ikke har en belastet fortid.

I tillegg mangler et felles nordisk eller europeiske register for klager og refs av leger.

Ofre krever handling Norske kvinner er utsatt for overgrep av utenlandske leger er fortvilet over lovverket i de nordiske landene.

- Det provoserer meg. Hva om jeg reiser i utlandet og får ham som lege igjen, spør den nå 31 år gamle norske kvinnen som ble utsatt for overgrep fra legen Dagbladet omtalte i går.

Hun var 27 år gammel da hun 1. juledag 2007 oppsøkte Evenskjer legekontor med symptomer på bihulebetennelse. Den nå 44-årige legen, som var leid inn gjennom et vikarbyrå, lyttet på henne og befølte deretter et av brystene hennes, står det i dommen. Etterpå penetrerte han henne gjentatte ganger med fingrene mens hun satt i en gynekologstol, før hun rev seg løs fra frykten og rømte fra kontoret.

I retten fortalte 31-åringen at hun opplevde hendelsen som voldtekt. Både hun og andre ofre er opprørt over at det ikke finnes et felles register som gjør at man kan spore hva slags advarsler og straffedommer som er knyttet til legens virke.

- IKKE SIKKERT: Tilsynsjef Anne Mette Dons i danske Sundhedsstyrelsen, som tilsvarer det norske helsetilsynet, mener dagens system ikke er trygt. Foto: Sundhedsstyrelsen
- IKKE SIKKERT: Tilsynsjef Anne Mette Dons i danske Sundhedsstyrelsen, som tilsvarer det norske helsetilsynet, mener dagens system ikke er trygt. Foto: Sundhedsstyrelsen Vis mer

- Man bør i det minste ha et felles register for Norden. Det handler om sikkerheten til folk. Det er kanskje på tide at de som har overordnet ansvar går inn og tar ansvar for situasjonen, sier hun til Dagbladet.

Flere av ofrene til en tsjekkisk-eritreisk mann som i vår ble dømt for å forgripe seg på 18 kvinner i Haugesund, er forferdet.

- Herregud, hvorfor kan denne mannen jobbe som lege igjen? Dersom han kan reise videre i Europa og jobbe, så må noen ta ansvar for å stoppe ham, sier et offer.

Mannen ble dømt til halvannet års fengsel.

Informeres ikke Sundhetsstyrelsen opplyser også at de ikke informeres av dansk politi når leger er involvert i straffesaker som kan omhandle overgrep eller lovbrudd som er relevante for yrket deres.
 

Dagbladet omtalte i går den 44-årige legen som er dømt for overgrep.
Dagbladet omtalte i går den 44-årige legen som er dømt for overgrep. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer