STØTTER FORNÆRMEDE: Den 16 år gamle jenta er offer for overgrep slik fornærmede i Øygard-saken hevder. Jenta følger fornærmmede under ankesaken i Eidsivating lagmannsrett. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STØTTER FORNÆRMEDE: Den 16 år gamle jenta er offer for overgrep slik fornærmede i Øygard-saken hevder. Jenta følger fornærmmede under ankesaken i Eidsivating lagmannsrett. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Overgrepsoffer (16) slår ring om jenta (17) i Øygard-retten

- Jeg vet hvordan hun har det, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): På bakerste rad i Eidsivating lagmannsrett sitter det ei jente og følger Øygard-saken tett om dagen.

- Jeg ønsker å være til stede for å støtte min venninne. Jeg vet hvordan hun har det nå, sier den 16 år gamle jenta til Dagbladet.

Hun forteller at hun ble kjent med fornærmede i Øygard-saken etter tingrettsbehandlingen i oktober i fjor. Hun er selv offer for overgrep og forklarte seg i sin egen sak Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer i mars i år.  Der innrømmet hennes tidligere lærer at han hadde begått overgrep mot henne og ei klassevenninne da de var under 16 år. Læreren innrømmet også at han hadde utnytta sin stilling som lærer for å skaffe seg den seksuelle omgangen.

Mannen i 30-åra ble i slutten av mars dømt til ni måneders fengsel for forholdene. Ingen anket dommen og den er dermed rettskraftig.

Vil hjelpe Rune Øygard nekter straffskyld og ankesaken mot ham pågår i Eidsivating lagmannsrett. 16-åringen Dagbladet møter i tinghuset, synes sakene deres har likhetstrekk.

- Det er jo samme tema og de tiltalte er begge maktpersoner overfor de fornærmede, mener hun.

Jenta sier hun synes det er tøft å følge med i rettssalen, men ønsker å være der for venninna si.

- Jeg kommer til å være her mens hun forklarer seg og når hun vil få det tyngst. Jeg vil bare hjelpe til så godt jeg kan, sier jenta, som synes fornærmede har klart seg veldig bra i retten.

- Jeg merket at hun endret seg da Øygard forlot salen, sier hun.

Tipser andre Senere i saken vil ei annen venninne forklare seg som vitne i Øygard-saken. Hun er også tidligere fornærmet i en overgrepssaken. De tre jentene har nå funnet sammen for å støtte hverandre.

De er alle fra forskjellige steder i Gudbrandsdalen. 16-åringen har tidligere sagt til Dagbladet at hun håper hennes sak kan bidra til at andre overgrepsofre står fram. Hun sier hun har fått flere henvendelser fra personer som ber om hjelp til hvordan man skal gå fram ved en anmeldelse.

- Det er folk som vurderer å anmelde lignende saker som ber om tips, sier hun.