Overgrepsofre åpner seg på nett: - Jeg føler meg tom og forlatt, som om noe har fanget meg

Nytt nettunivers skal hjelpe overgrepsofre med å få et normalt forhold til sex. 

SEKSUALITET: Kampanjen Hela Mig ønsker å spre kunnskap om seksualitetsproblemer etter voldtekt eller seksuelle overgrep. Video: Föreningen Storasyster / Hela Mig Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Personer som har vært utsatt for voldtekt eller andre seksuelle overgrep, kan oppleve problemer med seksuelle relasjoner i etterkant.

Kvinnene bak det svenske prosjektet og videoen ‹‹Hela Mig›› ønsker å bryte tausheten. Derfor har de skapt et nettunivers for å nå ut til unge mennesker, og en kampanjevideo som har spredt seg i rekordfart på sosiale medier i Sverige.

Nettunivers

En av initiativtakerne bak prosjektet er sexologen Leigh Norén. Da hun studerte sexologi ved Malmö Högskola stusset hun over hvorfor de ikke pratet mer om sex og seksualitet etter overgrep. Noe hun selv hadde kjent på.

PROSJEKTLEDERNE: Rebecca Sjöstrand (t.v) og Leigh Norén er prosjektlederne og initiativtakerne bak kampanjen ‹‹Hela Mig››. Foto: Hela Mig
PROSJEKTLEDERNE: Rebecca Sjöstrand (t.v) og Leigh Norén er prosjektlederne og initiativtakerne bak kampanjen ‹‹Hela Mig››. Foto: Hela Mig Vis mer

- Jeg ble selv utsatt for en voldtekt i tenårene og opplevde seksualitetsproblemer som følge av dette, det er også gunnen til at dette emnet ligger meg varmt om hjertet, sier Norén til Dagbladet.

Sjöstrand og Norén har nå laget nettuniverset ‹‹Hela Mig›› som tilbyr direkte-chat med sexolog på nett, sexolog-epost og en tipsbase der man kan legge igjen tips om hvordan man har klart å overkomme problematikken. I tillegg tilbyr de mulighet til å møte sexolog for å snakke om utfordringer.

Publiserer historier anonymt

- At vi stort sett jobber på nettet tror vi kan gjøre det lettere å søke seg til oss, da terskelen for å søke hjelp synker siden man også kan være anonym, sier Norén til Dagbladet.

«ABUSED EMOJIS»: Den svenske organisasjonen BRIS har utviklet en app med emojis som skal symbolisere blant annet at barn har blitt utsatt for vold eller at foreldre har et skadelig forhold til alkohol. Video: BRIS Vis mer

‹‹Jeg føler meg tom og forlatt. Som om noe har fanget meg. Den redselen jeg bar på har mye med menneskelig kontakt å gjøre. Når jeg setter meg selv i en seksuell sammenheng, så må alt gå veldig forsiktig og rolig for seg, ellers får jeg panikkangst.›› Clara, 17

Ordene kommer fra en 17 år gammel Clara. Hun er en av mange som har publisert sin historie på hjemmesiden til Föreningen Storasyster som står bak kampanjen som ønsker å spre kunnskap og hjelpe overgrepsutsatte med å få et mer normalt forhold til sex.

Skam og skyldfølelse

Å gjenoppbygge et normalt forhold til seksualitet er noe mange må jobbe med, og det kan vedvare i lengre tid forklarer prosjektlederne.

- Man kan oppleve skam og skyldfølelse når man faktisk kjenner en lyst, opphissing eller orgasme ettersom noen har tanker om at man ikke skal forventes å kunne nyte sex lengre. Det kan også være vanskelig å stole på en partner eller å inngå en kjærlighetsrelasjon, sier Leigh Norén.

I tillegg til å hjelpe den enkelte, ønsker de med kampanjen å åpne opp for en større dialog om seksualitet etter voldtekt.

Rebecca Sjöstrand sier at både seksuell vold og sex allerede er tabubelagte temaer i dag, og at dette kan gjøre det ekstra vanskelig å prate om nettopp denne problematikken.

- Ofte finnes det et bilde av at en person som blir utsatt for seksuelle overgrep har ødelagt sin egen seksualitet, noe som kan kjennes utfordrende for personer som ikke opplever problemer med dette etter et overgrep, sier Sjöstrand til Dagbladet.

Sjöstrand og Leigh har erfart at dette kan gjøre det vanskelig for de som faktisk opplever problemer, også nå de oppsøker profesjonelle.

Norge

I Norge finnes det flere hjelpesentre og telefonlinjer som kan gi støtte etter behov, men en kampanje som henvender seg direkte til unge, med et konkret fokus på seksualitet og relasjonsproblemer, har de Dagbladet har kontaktet ikke sett.

Daglig leder i Dixi Ressurssenter mot voldtekt Rannveig Kvifte Andersen er imponert over den svenske kampanjen.

- Muligheten til å snakke om et tema som er så tabubelagt uten å måtte stå fram med et ansikt kan være fint. Det er som regel vanskelig å snakke om problemer man har etter seksuelle overgrep, og om man har problemer med seksualitet, er det kanskje blant det vanskeligste å ta opp, sier Andersen.

Åpne for diskusjon

Nå håper de svenske jentene bak ‹‹Hela Mig›› at prosjektet kan åpne opp for diskusjon og ny kunnskap i Sverige, men oppfordringen er universal.

- Det er mulig å finne tilbake til en positiv seksualitet etter et seksuelt overgrep, og vi er nødt til å begynne å prate om dette. Vi vil formidle at sex skal kunne være en positiv kraft og det er noe man skal kunne nyte selv om man har vært utsatt for seksuelle overgrep, avslutter Leigh Norén.

Gry Stordahl i dinutvei.no som drives av nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress mener det er et behov for å spre kunnskap om problematikken i Norge også, men understreker at ikke alle nødvendigvis sliter, og at det også er ok.

- Ja, det er det. Det er imidlertid viktig å nyansere bildet. Noen opplever problemer med seksuelle relasjoner etter overgrep, andre gjør ikke det. For de som opplever problemer, er kunnskap om at det er en kjent problemstilling og at det er hjelp å få, viktig, sier Stordahl.