BLE FENGSLET: Samfunnstoppen ble tidligere i år varetektsfengslet av Nord-Troms tingrett, men har siden sluppet ut av fengsel. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix
BLE FENGSLET: Samfunnstoppen ble tidligere i år varetektsfengslet av Nord-Troms tingrett, men har siden sluppet ut av fengsel. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / ScanpixVis mer

Overgrepssak mot samfunnstopp i Troms sendes tilbake til politiet

Statsadvokaten mener flere ting må avklares før saken mot samfunnstoppen i Troms kan påtaleavgjøres.

- Statsadvokaten har kommet til at det må foretas enkelte avklaringer i saken før den kan påtaleavgjøres, og har dermed returnert den til Troms politidistrikt for videre etterforskning, skriver statsadvokaten i Troms og Finnmark i en pressemelding.

Han ber også om at en av de fornærmede i saken skal gjennom en sakkyndig undersøkelse.

Politiet etterforsker videre

I tillegg skal det gjennomføres et avsluttende avhør av siktede.

«Politiet tar dette til etterretning og skal gjennomføre de etterforskningsskritt vi er bedt om, men har ikke ytterligere kommentarer i saken», skriver Troms politidistrikt i en pressemelding.

Samfunnstoppen ble pågrepet av politiet like etter nyttår, siktet for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell kontakt med en mann. Siktelsen ble etter hvert utvidet til å gjelde tre fornærmede. Mannen ble løslatt etter en drøy måned i varetekt.

- Det er ikke så stor fare for forspillelse av bevis at videre fengsling er påkrevd av hensyn til etterforskningen, sa etterforskningsleder Elin Norgård Strand da.

Siktede erkjenner ikke straffskyld. Alle de tre forholdene mannen er siktet for skriver seg fra perioden etter 2010.

Etterforsket for liknende forhold tidligere

Han ble også etterforsket for liknende forhold i 2015/16, men saken ble henlagt etter bevisets stilling. Politiet har imidlertid omfattet den fornærmede fra den gang i forbindelse med den nye etterforskningen.

I forkant av det siste fengslingsmøtet mot mannen, i januar, kom det fram beskyldninger om at samfunnstoppen rundt år 2000 hadde unge gutter fra en barnevernsinstitusjon på hotellrommet under et besøk i Alta. Nord-Troms tingrett la imidlertid ikke disse opplysningene vekt da mannen den gang ble fengslet.

Statsadvokaten har bedt om at saken oversendes på ny innen 1. november 2018.