- Overgrepssaker har lavstatus

Truls Fyhn bekymret for rekrutteringen blant politifolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimesteren i Tromsø, Truls Fyhn, er bekymret for rekrutteringen til vold- og sedelighetsgruppa.


- Slikt arbeid har lav status blant polititjenestemenn, sier han i en høringsuttalelse.

«En erkjenner til dels at det å arbeide med etterforskning av seksuelle overgrepssaker har lav status blant polititjenestemenn og kvinner», sier Fyhn i en høringsuttalelse til Norges Offentlige Utredninger (NOU) «Fra ord til handling - Bekjempelse av voldtekt krever handling»

- Dette er et problem vi har levd med i lang tid, som nå må løses. Vi må motivere de ansatte til å gå inn i denne type jobber. Et alternativ vi har tenkt på er økt lønn. Det er også viktig med opplæring og kursvirksomhet, sier Fyhn til Nordlys.

Tromsø politistasjon har rundt 400 voldssaker i året. Tallet for overgrepssaker er på rundt 200. Omtrent 50 av disse gjelder seksuelle overgrep mot barn. Seks personer er ansatt i vold- og sedelighetsavsnittet på stasjonen, og fem av dem er kvinner.

- Jeg tror årsaken til den lave statusen henger sammen med kjønnskonservatisme. For hundre år siden kom kvinnene inn i politiet nettopp for å arbeide med denne type saker. Problemet er at det fortsatt er omtrent kun damer her, sier politiførstebetjent Elin Garden i vold og sedelighetsavsnittet i Troms politidistrikt.

Garden mener den labre interessen får store konsekvenser.

- Nå hender det at den sist ansatte og yngste jenta blir satt på vanskelige overgrepssaker. Til tross for at de gjør sitt beste, hender det at kvaliteten på etterforskningen ikke er optimal, sier hun.

(NTB)

LUFTER ØKT LØNN: Politimesteren i Tromsø, Truls Fyhn.