Overgrepssiktet (23) jobbet i barnehage

Skal ha forsøkt å antaste rundt 30 barn i Oslo og Bærum. Foreldre til barnehagebarn informert av Oslo kommune i dag.

KNYTTER SAKENE SAMMEN: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde tror forholdene den siktede mannen har tilstått kan knyttes til langt flere saker de siste ukene. Arkivfoto: SCANPIX
KNYTTER SAKENE SAMMEN: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde tror forholdene den siktede mannen har tilstått kan knyttes til langt flere saker de siste ukene. Arkivfoto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Dagbladet ønsker å komme i kontakt med foreldre som er berørt av denne saken. Send sms til 2400, epost til 2400@db.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): Den 23 år gamle mannen som er siktet for å ha antastet flere barn i Oslo og Bærum, jobbet i en barnehage i Oslo fram til han ble pågrepet på lørdag. Det bekrefter politiet og Oslo kommune.

- Vi fikk vite om saken i går ettermiddag. Nå har vi informert ansatte og foreldre om hva vi vet og hvordan vi skal håndtere det videre, sier bydelsdirektøren med ansvar for barnehagen.

- Hvordan har foreldrene reagert på beskjeden?

- Vi har ingen informasjon som tyder på at han har gjort noe ulovlig i sitt ansettelsesforhold. Men det sier seg selv at en slik sak setter følelser i sving hos foreldrene, sier bydelsdirektøren til Dagbladet.

Formelt håndterer kommunen pågripelsen som en personalsak.

- Per i dag er han jo varetektsfengslet, så han vender ikke tilbake til barnehagen, understreker talsmannen.

- Politiattest Kommunen opplyser at den siktede 23-åringen har vært ansatt som assistent i barnehagen i ett år. Han har fram til nå hatt plettfri vandel, ifølge politiet.

- Det ble innhentet politiattest og referanser, og det var så langt jeg vet ingen grunn til å mistenke denne mannen for noe da han ble ansatt, sier bydelsdirektøren.

Mannen skal tidligere ha vært tilknyttet en barneskole i Midt-Norge, men dette har oslopolitiet så langt ikke fått bekreftet.

Etter at 23-åringen ble pågrepet lørdag, er han siktet for å ha befølt et barn i 11-årsalderen og for å ha forsøkt å begå lignende handlinger mot andre barn han traff denne dagen.

Politiet knytter ham imidlertid til en lang rekke andre slike saker siden 30. august i år.

Mannen ble i Oslo tingrett i ettermiddag besluttet varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll.

Avslørt av video Pågripelsen skjedde etter at 23-åringen skal ha tatt kontakt med tre barn i 11-årsalderen på Lambertseter i Oslo i 13.30-tida lørdag. Ett av barna ble antastet.

- Et av de tre barna han først tok kontakt med, var ekstra observant, og sa at «han mannen så jeg på butikken i sted». Da vi rykket ut til Rimi på Lambertseter sikret vi opptak fra overvåkningsvideo som viste at han fulgte etter barna. Store politistyrker ble satt inn i jakten på mannen som var på bildene, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Mens politiet lette etter mannen i området, rakk han å prøve seg på ytterligere to barn.

- To sjuåringer ved en Spar-butikk ble kontaktet av ham, men ble instinktivt redde og kom seg unna. Kort tid etter, i 14.30-tida, fant politiet mannen på Munkelia t-banestasjon og pågrep ham, sier Rohde.

Samme modus Politiet ser sakene fra lørdag i sammenheng med samtlige av de tidligere sakene i høst på Oslo vest og i Bærum, fordi framgangsmåten har vært nærmest identisk og beskrivelsene av mannen stemmer overens.

- Han har fulgt etter barna, oftes på sykkel, tatt kontakt uten å bruke vold, for så å beføle barna utenpå klærne eller prøve på dette. Både gjerningspersonens utseende og sykkelen han ble tatt med passer veldig godt med beskrivelsene vi har fått etter de tidligere tilfellene, sier Rohde.

Den lange rekken av seksualforbrytelser startet 30. august i år, da to jenter skal ble antastet ved Grindbakken skole i Holmenkollåsen i Oslo. Politiet utelukker ikke at mannen kan stå bak enda flere tilfeller enn de nær 30 han nå kan bli siktet for.

- Vi sjekker ham opp mot ulike registre og andre saker for å se om han kan knyttes til også andre forhold. Vi ser veldig alvorlig på at barn har blitt utsatt for dette, og har prioritert denne saken høyt, sier Rohde til Dagbladet.

Hun opplyser at den siktede 23-åringen er tidligere ustraffet i Norge.