KLAR FOR Å JOBBE:  - Dette er tøft for ham, men han begynner å bli veldig klar for å jobbe igjen, sier Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
KLAR FOR Å JOBBE: - Dette er tøft for ham, men han begynner å bli veldig klar for å jobbe igjen, sier Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Overgrepssiktet ordfører tilbake om en uke

Ordføreren Rune Øygard i Vågå kommune er fast bestemt på å komme tilbake på jobb mandag om en uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fredag for en uke siden ble han sykmeldt for to uker, og det blir ingen sykmeldinger etter det, med mindre han får nye helseplager. Men det ser det ikke ut til å bli. Han er dermed tilbake på jobb mandag 31. oktober, sier Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen.

Seksuelle overgrep
Øygard er siktet for seksuelle overgrep mot en jente fra hun var 13 til 15 år gammel. Ifølge hennes bistandsadvokat dreier forholdet seg om flere samleier over en lang periode. Etterforskningen pågår for fullt og er ventet til å ta minst tre måneder. Jentas bistandsadvokat mener siktelsen bør utvides til at Øygard også har misbrukt sin stilling som ordfører.

- Tøft for ham
Rune Øygard har fått bred støtte i Aps lokallag i Oppland-kommunen og ble sist tirsdag gjenvalgt som ordfører for fire nye år. Den 28 år gamle varaordføreren Iselin Jonassen fungerer som ordfører mens Øygard er sykmeldt.

- Planen hans er å komme tilbake på jobb, men vi skal ha et møte i neste uke for å drøfte situasjonen - og den er jo ikke ukomplisert på noe vis. Dette er tøft for ham, men han begynner å bli veldig klar for å jobbe igjen, sier Larsen.

Øygard har overlatt en del sentrale og offentlige oppgaver til varaordføreren, men ifølge Mette Yvonne Larsen har Øygard utført en del «skrivearbeid» mens han har vært sykmeldt.

- Ikke styrket mistanke
Foreløpig ligger det an til at politiets etterforskning av overgrepssaken vil pågå fram til desember eller januar, uttalte politiadvokat Lars Rune Ringvik i Gudbrandsdal politidistrikt tidligere denne uka.

- Han har det rimelig bra og når bare to-tre vitneavhør gjenstår, er det ingen ting i dokumentene vi nå har fått som underbygger siktelsen eller styrker mistanken mot ham. Han mener han er uskyldig, sier advokaten.

Krever permisjon
Siden Arbeiderpartiet har rent flertall i kommunestyret, var det ingen overraskelse at Øygard ble gjenvalgt som ordfører på kommunestyremøtet.

Likevel krever det største opposisjonspartiet, Bygdelista, at Rune Øygard omgående må søke om permisjon fra sin stilling, inntil saken er rettslig avklart. Tidligere har Senterpartiets lokallag samt Arbeiderpartiet sentralt og deres fylkeslag anbefalt det samme.

(NTB)