Rapport ryster i USA:

Overgrepsskandale i kirkemiljø

En rapport navngir hundrevis av kirkeledere anklaget eller funnet skyldig i overgrep mot barn.

RAPPORT: Lederne for Southern Baptist Convention måtte dele hemmelig liste der over hundrevis av pastorer og annet kirketilknyttet personell anklages for seksuelle overgrep. Foto: Holly Meyer/AP/NTB
RAPPORT: Lederne for Southern Baptist Convention måtte dele hemmelig liste der over hundrevis av pastorer og annet kirketilknyttet personell anklages for seksuelle overgrep. Foto: Holly Meyer/AP/NTB Vis mer
Publisert

USAs største protestantiske og nest største kristne trossamfunn står overfor en skandale med seksuelle overgrep. Det kommer fram i en ny rapport utført av Guidepost Solutions.

Kirkebevegelsen omtales av The Guardian som av de mest politisk mektigste religiøse gruppene i landet.

Southern Baptist Convention (SBC) er en samling av tilknyttede medlemskirker, med i underkant av 15 millioner medlemmer.

Bevegelsen domineres av hvite amerikanere med konservative holdninger. Trossamfunnet har flere ganger blitt anklaget for rasistiske holdninger.

Konvensjonen har også ofte vært et kraftig verktøy for høyreorientert organisering de siste åra, spesielt vedrørende abortlovene i landet.

Skandalerapporten

Nå er den store kirkebevegelsen i fokus på ny, etter utgivelsen av et 205-siders dokument som navngir hundrevis av baptistledere og medlemmer, anklaget eller funnet skyldig i seksuelle overgrep mot barn.

Listen, som inkluderer 700 oppføringer om saker mellom 2000 og 2019, ble frigitt etter at en tredjepartsundersøkelse sa at miljøets ledere sviktet offentligheten ved å ikke behandle saker om seksuelle overgrep og mishandlinger på riktig måte.

SBC-lederne Rolland Slade og Willie McLaurin har nå kommet med en uttalelse om listen.

- Vår bønn er at de overlevende fra disse avskyelige handlingene finner håp og helbredelse, og at kirken vil bruke denne listen proaktivt for å beskytte og ta vare på de mest sårbare blant oss.

380 ledere avslørt

FILMES: Politiet har frigitt disse overvåkningsbildene etter at en mann har tilstått overgrep. Video: KameraOne. Vis mer

Den første rapporten ble nylig utgitt etter en sju måneder lang etterforskning som avslørte at 380 ledere og frivillige i SBC har blitt anklaget for seksuelle overgrep.

Rapporten sa at SBCs toppledere hadde sittet på en liste i lang tid over kirkelige ledere med forskjellige dommer og anklager mot seg som de hadde holdt skjult.

Det kom også fram i rapporten at en komité hadde fokusert i flere tiår på å prøve å beskytte SBC for ansvar for overgrep i en rekke lokale kirker.

«Overlevende og andre som rapporterte overgrep ble ignorert, ikke lyttet til, selv om det betydde at dømte overgripere fortsatte i tjeneste uten så mye som en advarsel til deres nåværende kirke eller menighet», melder Guidepost Solutions i rapporten.

Undersøkelsen viser ifølge The Guardian at dette er en mulighet for SBC til å undersøke trossamfunnet sitt nærmere, for å forhindre at ledere i bevegelsen skal komme unna med ulovligheter igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer