Overgrepsskandale ryster England

Avdekker overgrep mot tusen jenter helt ned i 11-års alderen.

OVERGREP: En overgrepsskandale rulles opp i byen Telford i England. Foto: Google Earth
OVERGREP: En overgrepsskandale rulles opp i byen Telford i England. Foto: Google Earth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 2014 ble den såkalte Rotherham-skandalen avdekket.

1 400 barn i den engelske byen Rotherham hadde i åra fra 1997 til 2013 blitt utsatt for overgrep som voldtekt og menneskehandel. Dette kom fram i en rapport laget av kommunestyret i byen.

Nå er en ny overgrepsskandale i gang med å rulles opp i Storbritannia.

Dopet ned, banket opp og voldtatt

Avisa Mirror skriver nå at opp mot tusen jenter i den britiske byen Telford, skal ha blitt seksuelt misbrukt av flere menn. Enkelte av jentene skal ha vært helt nede i 11-års alderen.

Ifølge avisa skal overgrepene ha pågått siden 1980-tallet. Jentene skal ha blitt lokket bort fra sine familier, for så bli dopet ned, banket opp og voldtatt.

Telford er en by med omtrent 170 000 innbyggere.

Til tross for stort fokus på liknende saker tidligere, som Rotherham-skandalen, har myndighetene i Telford mislykkes i å avdekke nettverket av overgripere.

Mirror, som har undersøkt denne saken i 18 måneder, skriver at flere sentrale personer i offentlige instanser hadde kjennskap til overgrepene lenge, uten at noe ble gjort.

Avisa skriver at offentlige myndigheter mer eller mindre skal ha ansett barna som prostituerte, isteden for ofre. Videre anklages politiet for å unngå å samle inn informasjon om antatte asiatiske gjerningspersoner, i frykt for å oppfattes som rasistiske.

Mange gjerningsmenn skal ha kommet seg unna ustraffet. Tre mennesker skal ha blitt drept i forbindelse med hendelsene.

- Sjokkerende

Mirror har intervjuet ofre som kommer med grusomme beskrivelser om hva de har opplevd:

«Natt etter natt ble jeg tvunget til å ha sex med menn i skitne hus».

«Det verste øyeblikket var like etter jeg hadde fylt 16 år. Da ble jeg dopet ned og voldtatt av fem menn».

Lucy Allen, parlamentsmedlem fra Telford, kaller funnene ekstremt alvorlige og sjokkerende, og har bedt om en offentlig gransking.

- Det må nå gjennomføres en gransking av seksuell utnyttelse av barn i Telford, slik at samfunnet kan få absolutt tillit til myndighetene, sier Allen til Mirror.

Avisa har vært i kontakt med Dino Nocivelli, spesialist på overgrep mot barn. Han sier at barna i denne saken har blitt behandlet som varer av menn som har ført til grusomt misbruk.

- De overlevende fortjener at denne saken etterfølges. De trenger å få vite hvordan dette kunne skje i så mange år, og hvorfor så få gjerningsmenn er stilt for retten, sier Nocivelli.

Det er professor Liz Kelly ved avdelnigen for studier av barn- og kvinnemishandling ved London Metropolitan University, som har estimert antallet offre i denne saken. Dette er beregnet ut i fra dokumentasjon som Mirror har funnet.

Skandalen i Rotherham

Rotherham-skandalen som rullet opp i 2014 ble avdekket i en uavhengig granskning ledet av professor Alexis Jay.

Følgene av skandalen ble store. I en rapport laget for kommunestyret i Rotherham, kom det fram at toppledere har underspilt omfanget av det som er skjedd, og politiet i South Yorkshire har unnlatt å prioritere sakene.

Rapporten konkluderte med at kollektiv svikt fra myndighetene er årsaken til at overgrepene kunne pågå så lenge uten at noen grep inn.

I 2016 ble seks menn dømt for seksuelt misbruk av barn i Rotherham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer