Overgrepsskandalen: - Politiet brukte mye tid på å prøve å motbevise misbruk

- Minst en femtedel av sakene ble feilaktig henlagt.

 RYSTER ENGLAND:   Disse opplysningene kommer fram i kjølvannet etter den rystende rapporten som professor Alexis Jay la fram for kommunestyret i Rotherham tidligere denne uka. Foto: EPA
RYSTER ENGLAND: Disse opplysningene kommer fram i kjølvannet etter den rystende rapporten som professor Alexis Jay la fram for kommunestyret i Rotherham tidligere denne uka. Foto: EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En inspeksjon ved South Yorkshire-politiet i Rotherham, England viser at ansatte ved politidistiktet brukte «mye tid på å prøve å motbevise påstander fra ofre om seksuelle overgrep, fremfor å undersøke klagene», skriver The Guardian.

Den fellende rapport fra Det britiske datatilsynet (HMIC) fant også ut at politietaten burde ha fulgt en femtedel av de voldelige lovbruddene, da inkludert voltekt, som ble begått mellom 2102 og oktober 2013.

Disse ble ifølge datatilsynets rapport feilaktig henlagt som «ingen forbrytelse»

Rapporten Disse opplysningene kommer fram i kjølvannet etter den rystende rapporten som professor Alexis Jay la fram for kommunestyret i Rotherham tidligere denne uka.

Anslagene i rapporten går ut på at minst 1 400 barn under 16 år er blitt misbrukt fra 1997-2013, og kritikken er rettet mot toppledere i byen som har underspilt omfanget av hva som har skjedd og politiet i South Yorkshire har ikke prioritert sakene.

Ifølge rapporten skal overgriperne «hovedsaklig vært asiatiske menn», og topplederne i byen skal ha vært redd for å bli kalt rasister og derfor angivelig ha dysset ned sakene.

Press på politimesteren Politimester og politiker i Rotherham, Shaun Wright, har vært gjenstand for mye kritikk etter at rapporten ble lagt fram. Wright ble valgt til politidirektør i Rotherham i 2012. Fra 2005-2010 hadde Wright ansvaret for barnevernstjenesten i byen.

Nå har Wright trukket seg fra sine verv i partiet, etter at han nærmest fikk et ultimatum fra sine tidligere partikollegaer.

Likevel trekker han seg ikke som politimester. Noe flere mener han bør gjøre

Ingen etterspill til nå
Foreløpig er det ikke tatt noen avgjørelse om å disiplinærforfølge ledere eller tjenestepersoner for det som angivelig skal ha skjedd.

Dette til tross for at det er to tidligere lignende rapporter om tjenesteforsømmelse både hos politiet og barnevernet

Undersøkelsene ble satt i gang etter at fem menn ble dømt i 2010 for overgrep og forberedelser av overgrep mot barn under 16 år.

Byrådslederen i Rotherham, Roger Stone, gikk av med umiddelbar virkning etter at rapporten ble lagt fram.

Tidligere nestleder i byrådet, Jahangir Akhtar, gikk av i 2013, fordi det var rettet anklager mot ham om at han kjente til et forhold mellom en jente og en mistenkt barneovergriper.