Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgrepstiltalt får Nav-penger på rømmen i Syria: - Jeg reagerer veldig, veldig på dette

Erlend Wiborg (Frp) vil ta saken opp med Arbeids- og sosialministeren.

DAMASKUS: Politiet mener mannen lever godt på skattebetalernes trygdepenger her i Damaskus mens han er på rømmen fra norsk politi. Foto: NTB scanpix / AFP / LOUAI BESHARA
DAMASKUS: Politiet mener mannen lever godt på skattebetalernes trygdepenger her i Damaskus mens han er på rømmen fra norsk politi. Foto: NTB scanpix / AFP / LOUAI BESHARA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  - Jeg reagerer veldig, veldig på dette. Det bør være en selvfølge at denne overgrepstiltalte mannen, som er på rømmen fra norsk rettsvesen, ikke mottar penger fra Nav. Det sier stortingspolitiker Erlend Wiborg (Frp) om saken Dagbladet først omtalte i går.

En 58 år gammel norsksyrisk mann ble tiltalt for seksuell omgang med barn i mars 2014. Før rettssaken kom opp, stakk mannen av.

Ifølge politiet lever han nå etter alt å dømme på skattebetalernes penger i Syria.

For da politiet kansellerte mannens pass og fikk rettens kjennelse til å fryse hans norske konto, ringte han bare Nav og ba om å få pengene inn på en annen konto i stedet.  Det fikk han.

Det er slik at politiet kan fryse konti, men ikke utbetalinger fra NAV.

- Mannen er uføretrygdet i Norge og får cirka 15 000 kroner utbetalt i måneden gjennom NAV, opplyser politiadvokat Sturla Henriksbø ved seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslopolitiet til Dagbladet.

- Uakseptabelt - Jeg mener dette ikke er akseptabelt og vil ta dette opp med Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) på mandag.  Vi må få klarhet i om det er systemet det er noe galt med, eller om det er Nav som ikke bruker sunn fornuft her. Når noen rømmer fra norsk rettsvesen kan ikke flukten finansieres av norske skattebetaler, sier Erlend Wiborg.

Han mener et eventuelt smutthull i regelverket må tettes umiddelbart.

- Da må vi få på plass de nødvendighet lovendringene, sier han.

Politiet er klare på at de ikke kritiserer NAV i denne saken, men smutthullet i systemet kriminelle og andre kan utnytte.

- Det burde kanskje ligge en forutsetning i at norske trygdeutbetalinger til nordmenn bare kan settes inn via norske banker eller at det settes som vilkår for å eksportere trygden at man ikke er etterlyst, slik at man ikke bidrar til å finansiere lovbryteres flukt fra norske myndigheter, mener Henriksbø.

Den overgrepstiltalte mannen erkjenner ikke straffskyld i saken.

NAV: - Lite vi kan gjøre NAV kommenterer at de lite kan gjøre uten kjennelse fra retten eller instruks fra overordnet myndighet.

- Jeg kjenner ikke til innholdet i kjennelsen det vises til i denne konkrete saken og kan derfor bare uttale meg på generelt grunnlag. NAV kan ikke med hjemmel i folketrygdloven stanse uføretrygden til personer som er på rømmen, eller kreve at pengene settes inn på en bestemt bankkonto. Vi forstår at politiet opplever dette som vanskelig, men dersom vi skal kunne gjøre noe i denne type saker må vi ha en rettskjennelse eller instruks fra overordnede myndigheter, sier seksjonssjef Magne Fladby i Arbeids- og velferdsdirektoratet til Dagbladet. 

PENGEFLYT: Hver måned går det 15 000 norske NAV-kroner inn på kontoen til den internasjonalt etterlyste overgrepstiltalte 58-åringen. Verken politiet eller NAV kan gjøre noe med det. Grafikk: Kjell Erik Berg
PENGEFLYT: Hver måned går det 15 000 norske NAV-kroner inn på kontoen til den internasjonalt etterlyste overgrepstiltalte 58-åringen. Verken politiet eller NAV kan gjøre noe med det. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer