Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgrepstiltalt får NAV-penger på rømmen i Syria. Arbeidsministeren varsler regelendring

- Dette strider mot normal rettsoppfatning.

DAMASKUS: Politiet mener mannen lever godt på skattebetalernes trygdepenger her i Damaskus mens han er på rømmen fra norsk politi. Foto: NTB scanpix / AFP / LOUAI BESHARA
DAMASKUS: Politiet mener mannen lever godt på skattebetalernes trygdepenger her i Damaskus mens han er på rømmen fra norsk politi. Foto: NTB scanpix / AFP / LOUAI BESHARA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag fortalte Dagbladet om den overgrepstiltalte norsksyriske 58-åringen som er på rømmen i Syria, men allikevel mottar 15.000 kroner av NAV hver måned.

Vil endre regelverket
Arbeidsminister Anniken Hauglie sier saken «strider mot normal rettsoppfatning» og vil nå starte arbeidet med å endre regelverket.

- Det er helt åpenbart at vi burde etablere regler for å stanse trygdeutbetalingene i saker som denne, sier Hauglie.

Hun peker på at vi ikke kan ha systemer i Norge som gjør at en etats regler kommer i veien for arbeidet til en annen etat.

-At personer som unndrar seg straffeforfølgelse lever for norske skattebetaleres regning; det går ikke, slår arbeidsministeren fast.

Starter arbeidet mandag
Derfor vil hun allerede mandag ta kontakt med både Justisdepartementet, for å starte arbeidet med å lage et regelverk som stanser denne typen saker, og med NAV, for å få avklart hva de trenger for å kunne stanse utbetalingene.

- Så får vi ha en diskusjon om hvor alvorlig kriminalitet det må være før utbetalingene kan stanses, sier Hauglie.

I mars 2014 ble 58-åringen tiltalt for seksuell omgang med et barn han hadde omsorg for. Da rettssaken skulle opp i Oslo tingrett i juni samme år, hadde han stukket fra landet.

Som et ledd i jakten på mannen kansellerte politiet mannens pass og fikk rettens kjennelse til å fryse alle hans verdier, og også alle hans bankkontier i Norge, i et forsøk på å tvinge mannen tilbake til Norge.

- Mannen er uføretrygdet i Norge og får cirka 15 000 kroner utbetalt i måneden gjennom NAV. Disse pengene gikk en periode til hans norske konto og ble utilgjengelige for ham fram til september i fjor, fortalte politiadvokat Sturla Henriksbø ved seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslopolitiet til Dagbladet.

Nav: - Kan ikke stanse
I september tok mannen kontakt med NAV i Norge og ba om å få overført trygden til en ny konto i en ikke-statlig syrisk bank hvor norske domstoler og politi ikke har jurisdiksjon. Det har ført til at han siden september i fjor har kunnet motta trygd samtidig som han er på rømmen.

NAV kan lite gjøre uten kjennelse fra retten eller en instruks fra overordnet myndighet.

- Jeg kjenner ikke til innholdet i kjennelsen det vises til i denne konkrete saken og kan derfor bare uttale meg på generelt grunnlag. NAV kan ikke med hjemmel i folketrygdloven stanse uføretrygden til personer som er på rømmen, eller kreve at pengene settes inn på en bestemt bankkonto. Vi forstår at politiet opplever dette som vanskelig, men dersom vi skal kunne gjøre noe i denne type saker må vi ha en rettskjennelse eller instruks fra overordnede myndigheter, sier seksjonssjef Magne Fladby i Arbeids- og velferdsdirektoratet til Dagbladet.

Saken i Dagbladet fikk stortingspolitiker Erlend Wiborg (Frp) til å reagere.

- Jeg mener dette ikke er akseptabelt og vil ta dette opp med Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) på mandag.  Vi må få klarhet i om det er systemet det er noe galt med, eller om det er Nav som ikke bruker sunn fornuft her. Når noen rømmer fra norsk rettsvesen kan ikke flukten finansieres av norske skattebetaler, sa Erlend Wiborg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media