Overgrepstiltalt pågrepet først 16 måneder etter anmeldelse

Skal ha funnet 1745 bilder og 220 filmer som viser overgrep mot barn hjemme hos mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 34 år gammel mann som er tiltalt i babyovergrepssaken i Drammen, begikk nettovergrep mot 63 barn i perioden fra en tenåringsfar anmeldte ham til han ble pågrepet av politiet, skriver Aftenposten.

Faren til en den gang 13 år gammel jente anmeldte mannen i mars 2012, men først i juli 2013 ble han pågrepet. I løpet av disse 16 månedene har mannen erkjent å ha begått såkalte nettovergrep mot til sammen 63 barn.

Mannen fra Romerike har i flere uker stått på tiltalebenken i en av de groveste overgrepssakene i norsk rettshistorie. Statsadvokat Kristin Røhne la i forrige uke ned påstand om at mannen må dømmes til 8 års forvaring, med en minstetid på 6 år, for svært mange nettbaserte overgrep og besittelse av barneporno.

Identifisert Ifølge avisen var det foreldrene til den da 13 år gamle jenta som først oppdaget noe av det som foregikk.

- Det var vi som fant ut hvem disse menneskene er, ikke politiet, sier faren.

Han forteller at de med enkle metoder klarte å identifisere 34-åringen med navn, adresse og arbeidsforhold, og at han også fant flere navn i det han antok var et nettverk.

Likevel ble saken overført fra Oslo til Romerike politidistrikt først i april 2013. Da saken deretter ble overført til det lokale lensmannskontoret, løste to lensmannsbetjenter saken på under tre måneder.

Kapasiteten Hjemme hos mannen, som rettens sakkyndige har slått fast er pedofil, fant politiet 1.745 bilder og 220 filmer som viser overgrep mot barn, også spedbarn.

Også i statsadvokatens tiltalebeslutning er oppfatningen at 34-åringen begikk straffbare handlinger mot til sammen 63 mindreårige jenter fra anmeldelsen ble innlevert til han ble pågrepet.

- Dette sier nok noe om både kapasiteten hos politiet og om prioriteringene. Hvis de hadde tatt tak i denne saken med én gang, kunne nok mye vært avverget, sier 34-åringens forsvarer Dag Swensson til avisen

Pedofil Til sammen fire av de fem tiltalte har fått diagnosen pedofil. Den femte, en 43 år gammel kvinne, er ikke undersøkt, men har ifølge tiltalen vist spesiell interesse for barn. Hun skal blant annet ha tilbudt sine egne barn som sexleketøy til 34-åringen.

Aktor Røhne la torsdag ned påstand om straffer fra 10 års fengsel til 15 års forvaring for fire av de fem tiltalte.

- Vår sak er spesielt alvorlig fordi den omhandler svært grove overgrep mot svært små barn, sa Røhne i sin prosedyre.

Saken skal etter planen opp til doms mot slutten av denne uka.

(NTB)