Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgrepsutsatte barn venter for lenge på avhør

Barn i Norge som er utsatt for eller vitne til seksuelle overgrep, må i strid med loven vente i flere måneder på å bli avhørt av politiet.

REAGERER: Barneombud Anne Lindboe mener det er veldig alvorlig for barns rettssikkerhet at de må vente for lenge på å bli avhørt av politiet i overgrepssaker. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
REAGERER: Barneombud Anne Lindboe mener det er veldig alvorlig for barns rettssikkerhet at de må vente for lenge på å bli avhørt av politiet i overgrepssaker. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge loven skal barna ikke vente mer enn 14 dager på å bli avhørt. Likevel viser tall som Unicef har samlet inn, at ventetiden kan være mye lengre, skriver Aftenposten fredag.

I Norge er det opprettet ti spesiallagde sentre der politiet avhører barn og ungdom. Ingen av de sju sentrene i Unicefs kartlegging overholder fristen.

Lengst ventet barna i Stavanger, der det i gjennomsnitt gikk 72 dager fra anmeldelse til avhør. I Oslo, som har flest antall saker, var gjennomsnittlig ventetid 61 dager. Best i klassen var Tromsø, med 19 dagers ventetid.

- Det er veldig alvorlig for barns rettssikkerhet at de må vente så lenge. Forklaringene blir dårligere og barnet kan bli utsatt for nye overgrep i mellomtiden. Jeg mener man må avhøre barna mye raskere, gjerne i løpet av noen dager etter anmeldelse, sier barneombud Anne Lindboe.

Seniorrådgiver Kathinka Steenstrup i Politidirektoratet (POD) opplyser at de er klar over at barnas lovpålagte frist blir brutt, og at POD denne uken vil be alle landets politidistrikt redegjøre for den lange ventetiden. (NTB)

Hele Norges coronakart