Overgriperen fra Elverum (38) dømt 18 ganger tidligere

«Han hadde alltid et balltre stående ved ytterdøra».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): En 38 år gammel Elverums-mann ble i går i Sør-Østerdal tingrett dømt til 15 års forvaring for brutale voldtekter, mishandling, neddoping og trusler mot fem kvinner.

Dommen han fikk i går var den strengeste han har fått, men langt fra den første.

Østlendingen skriver i dag at 38-åringen har 18 tidligere dommer bak seg.

Vold, narkotika og vinning Det første møtet med rettsvesenet fikk han allerede som 17-åring. Tyveriene han ble dømt for da skjedde da han var 16.

Seinere er han blitt dømt for narkotika, vold, brudd på vegtrafikkloven, mer vinningskriminalitet, filming og fotografering av krenkende, seksuell art. Den siste dommen fikk han i 2010, og ble løslatt 23. mai 2011, skriver avisa.

Dommen han fikk i går var på 93 sider.

Ifølge sin forsvarer Steinar Jacob Thommassen vil 38-åringen anke denne forvaringsdommen.

Død kone I løpet av rettssaken har fire kvinner har forklart om hendelsene mannen utsatte dem for. Den femte fornærmede,  38-åringens kone, døde i januar i år.

De fire kvinnene som har forklart seg, beskriver alle en aggressiv, truende og voldelig mann.

Han dopet dem ned og voldtok dem dem samtidig som han filmet. Flere av kvinnene var bevisstløse da voldtektene fant sted.

Pistol mot hodet Ei av jentene, 21 år gamle Mari ble kjent med 38-åringen sommeren 2008. Til Dagbladet sier hun at hun følte seg fanget av ham.

- Jeg følte han hadde full kontroll over meg. Det var mye rus, trusler og vold inne i bildet. Jeg følte jeg ikke hadde sjans til å komme meg vekk, sier hun.

I dommen utdypes trusselbildet Mari opplevde ytterligere:

«Ved en anledning satte tiltalte en pistol mot hodet hennes. Hun oppfattet det som meget skremmende. Han hadde også slagvåpen i leiligheten. Det var mørkt i fargen, og laget av et annet materiale enn tre. Balltreet til tiltalte stod alltid bak utgangsdøren».

Videre beskrives det hvordan 38-åringen kunne bli rasende dersom Mari ikke gjorde som han krevde:

«Han ble veldig sint hvis hun motsatte seg at han satte sprøyter med stoff som han selv blandet til, eller hvis hun nektet ham sex. (...) Han slo henne i ansiktet slik at hun fikk blåmerker. Hun ble meget redd tiltalte, og for hva han kunne foreta seg med henne».

Overvåket leiligheten Fykten for 38-åringen hadde også hans avdøde kone. Det har hennes mor fortalt i retten. Etter at hun flyttet sammen med ham i 2009, forandret hun seg drastisk, ifølge moren.

Hun ble «et skjelett med sminke på som hun ikke kjente igjen». Hun forsto at «noe alvorlig hadde rammet datteren, heter det i dommen.

- HAN HADDE FULL KONTROLL: Mari (21) forsøkte allerede i 2009 å anmelde 38-åringen for overgrepene. Saken ble den gang henlagt. Hun er i dag lettet over at 38-åringen er dømt til 15 års forvaring. - Jeg har tenkt på dette døgnet rundt, og er glad for at han nå ikke kan gjøre noen andre noe vondt, sier Mari (21) til Dagbladet. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
- HAN HADDE FULL KONTROLL: Mari (21) forsøkte allerede i 2009 å anmelde 38-åringen for overgrepene. Saken ble den gang henlagt. Hun er i dag lettet over at 38-åringen er dømt til 15 års forvaring. - Jeg har tenkt på dette døgnet rundt, og er glad for at han nå ikke kan gjøre noen andre noe vondt, sier Mari (21) til Dagbladet. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Ifølge mora hadde 38-åringen et fullstendig overtak på dattera.

«Hun følte seg veldig overvåket, på grunn av alle overvåkingskameraene som tiltalte hadde installert i leiligheten og fra leiligheten. Hun forklarte at hun gikk med ullsokker inne for å lage minst mulig lyd».

Snakket «som til ei bikkje» Videobevis lagt fram i retten viser de grove overgrepene 38-åringen utførte på sin nå avdøde kone. De var alltid forbundet med inntak av narkotika, og ble  ofte filmet med webcamera.

I retten har 38-åringen hevdet at det oppstod det enighet mellom han og kona om at noen av filmopptakene av deres seksuelle omgang skulle legges ut på Internett. Meningen var å tjene penger på dem, hevdet han.

En av de andre fornærmede kvinnene har forklart at 38-åringen førts framsto som hyggelig, men at dette endret seg meget raskt.

«Etter kort tid snakket han til henne på en beordrende og befalende måte, «som til ei bikkje». Han fikk henne fort underdanig. Han var svært oppfarende. Hun var redd for at han skulle skade henne», heter det i dommen.

- Tortur Blant sakkyndige vitner som har forklart seg i saken, er psykologspesialist Cindy Berger. Hun beskriver det en av de fornærmede ble utsatt for som tortur.

- Hun ble utsatt for alvorlig grad av sadisme og ondskap. Ondskap er noe de fleste tåler veldig dårlig, var Bergers beskrivelse.

Aktor Iris Storås beskriver saken som svært spesiell, blant annet fordi det er så mange fornærmede og vitner involvert.

AKTOR: Statsadvokat Iris Storås har vært aktor i saken mot 38-åringen.

- Vi er fornøyde med å ha fått fullt medhold av dommerne, sier Storås til Dagbladet. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
AKTOR: Statsadvokat Iris Storås har vært aktor i saken mot 38-åringen. - Vi er fornøyde med å ha fått fullt medhold av dommerne, sier Storås til Dagbladet. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer