Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Overhengende fare for gjentakelse

Ubaydullah Hussain er i en eskalerende radikaliseringsprosess, mener politiet - som krever ham fengslet for fire uker.

KREVES FENGSLET: Ubaydullah Hussain må fengsles i fire uker, bl.a. pga. stor gjentakelsesfare. Det er politiadvokat Kathrine Kristoffs påstand under fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET
KREVES FENGSLET: Ubaydullah Hussain må fengsles i fire uker, bl.a. pga. stor gjentakelsesfare. Det er politiadvokat Kathrine Kristoffs påstand under fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ubaydullah Hussain (27) må fengsles for fire uker med brev- og besøksforbud samt begrenset tilgang på media. Grunnen er faren for bevisforspillelse, samt stor fare for gjentakelse, hevder politiadvokat Kathrine Kristoff.

- Han har kommet med tre trusler på kort tid. I tillegg er han uten jobb og inntekt, forklarer Kristoff til Dagbladet om hvorfor hun mener gjentakelsesfaren er stor.

E-poster og Facebook-melding Den profilerte islamisten Hussain, som leder gruppa Profetens Ummah, ble torsdag pågrepet og siktet, pga. trusler han skal ha kommet med mot to journalister, blant dem Dagsavisens Nina Johnsrud.

Dagen før han ble pågrepet, postet han en Facebook-melding som kan oppfattes som en drapstrussel mot jøder. Denne meldingen er nå tatt med i siktelsen.

27-åringen nekter for å ha kommet med trusler, men innrømmer å ha sendt de aktuelle e-postene til de to journalistene.

- Eskalerende radikalisme Politiadvokat Kristoff mener også Hussain oppviser en «eskalerende radikalisme».

- Han har vært svært aktiv nå i det siste, men er ikke tidligere straffet, sier hun - og betegner saken som «svært alvorlig».

- Slike trusler mot journalister og enkeltgrupper er samfunnsskadelig, og vi må sette en stopper for det, sier Kathrine Kristoff.

Hussains forsvarer John Christian Elden mener påtalemaktens begjæring om fengsling er grunnløs, og viser til at det ikke fins rettspraksis i Norge for å fengsle folk for trusler.

- Han har ikke gjort noe straffbart, sier Elden til Dagbladet.

- Dialog Den siktede islamisten kaller e-postene han sendte de to journalistene for «dialog». Advokaten sier Facebook-meldingen rettet mot jøder heller ikke er noen trussel.

- Han har selv sagt at det var ment sarkastisk, sier Elden.

Advokaten mener det ligger politikk bak siktelsen mot Hussain, og sikter til at flere stortingspolitikere ønsker å slå hardt ned på ekstremisme. At Einar Aas i Oslo politidistrikt i går gikk ut og sa at miljøet søker oppmerksomhet, og «det skal de nå få», vitner om dette.

- Det er ikke politiets oppgave å gå ut slik, sier Elden.