- Overhode ikke gitt tilgang

Netcom og Telenor avviser på det sterkeste at de har sluppet NSA inn i systemene sine.

STORE ØRER: Dette er oversikten fra den amerikanske spionorganisasjonen NSA over hvilke tilganger de hadde til å overvåke i Norge i perioden 10. desember i fjor til 8. januar i år. Dagbladet har fått tilgang til NSA-materialet fra varsleren Edward Snowden.
STORE ØRER: Dette er oversikten fra den amerikanske spionorganisasjonen NSA over hvilke tilganger de hadde til å overvåke i Norge i perioden 10. desember i fjor til 8. januar i år. Dagbladet har fått tilgang til NSA-materialet fra varsleren Edward Snowden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Dagbladet har i dag avslørt at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har overvåket 33 millioner mobilsamtaler i Norge, i løpet av 30 dager. Her kan du lese alle detaljene (krever abonnement).

(Dagbladet): I Norge er det Telenor og Netcom som eier og driver de to suverent største mobilnettene. Begge avviser at den amerikanske spionorganisasjonen NSA har fått lovlig tilgang til informasjon om nordmenns telefonbruk.

- Dersom opplysningene Dagbladet sitter på stemmer, ser vi dette som et alvorlig brudd på våre kunders personvernsrettigheter. Samtidig har vi ikke tilstrekkelig informasjon til å kunne si noe om hvilke metoder NSA kan ha brukt, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom.

- I hvilken grad har dere gitt amerikanske myndigheter tilgang til teledata?

- Overhode ikke. NetCom har taushetsplikt, og eventuell utlevering av data skjer kun via norsk politi og sikkerhetsmyndigheter sine lovhjemler, som er vedtatt og kontrollert av Stortinget, sier Vederhus.

Krever kjennelse Han får følge av Telenors sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen, som også avviser at NSA har fått tilgang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer