- Overhode ikke gitt tilgang

Netcom og Telenor avviser på det sterkeste at de har sluppet NSA inn i systemene sine.

STORE ØRER: Dette er oversikten fra den amerikanske spionorganisasjonen NSA over hvilke tilganger de hadde til å overvåke i Norge i perioden 10. desember i fjor til 8. januar i år. Dagbladet har fått tilgang til NSA-materialet fra varsleren Edward Snowden.
STORE ØRER: Dette er oversikten fra den amerikanske spionorganisasjonen NSA over hvilke tilganger de hadde til å overvåke i Norge i perioden 10. desember i fjor til 8. januar i år. Dagbladet har fått tilgang til NSA-materialet fra varsleren Edward Snowden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Dagbladet har i dag avslørt at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har overvåket 33 millioner mobilsamtaler i Norge, i løpet av 30 dager. Her kan du lese alle detaljene (krever abonnement).

(Dagbladet): I Norge er det Telenor og Netcom som eier og driver de to suverent største mobilnettene. Begge avviser at den amerikanske spionorganisasjonen NSA har fått lovlig tilgang til informasjon om nordmenns telefonbruk.

- Dersom opplysningene Dagbladet sitter på stemmer, ser vi dette som et alvorlig brudd på våre kunders personvernsrettigheter. Samtidig har vi ikke tilstrekkelig informasjon til å kunne si noe om hvilke metoder NSA kan ha brukt, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom.

- I hvilken grad har dere gitt amerikanske myndigheter tilgang til teledata?

- Overhode ikke. NetCom har taushetsplikt, og eventuell utlevering av data skjer kun via norsk politi og sikkerhetsmyndigheter sine lovhjemler, som er vedtatt og kontrollert av Stortinget, sier Vederhus.

Krever kjennelse Han får følge av Telenors sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen, som også avviser at NSA har fått tilgang.

- Nei, Telenor forholder seg til norsk lov og norske myndigheter. Vi har taushetsplikt når det gjelder data knyttet til kunders bruk av våre tjenester. Telenor har med hjemmel i norsk lov en forpliktelse om å utlevere informasjon om kundetrafikk til politiet. Politiet må søke Post- og teletilsynet om å frita oss fra taushetsplikten for å få utlevert trafikkdata. Alternativt må politiet innhente rettskjennelse om å få data utlevert. For å etablere kommunikasjonskontroll må PST eller annet politi ha kjennelse fra retten, sier hun.

Hun sier at de ikke har kjent til at amerikansk etterretning har samlet informasjon om trafikken i deres nett. Derfor vil hun heller ikke ha noen mening om hvordan en slik omfattende overvåking er teknisk gjennomførbart uten deres medvirkning.

Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon sier at teleselskapene nå må forklare hvordan slak overvåking kan ha vært mulig.

Vil granske Vederhus i Netcom sier de nå vil undersøke dette.

- Vi vil gjøre grundige undersøkelser i egne systemer i dagene fremover, men dette er også et spørsmål om nasjonal sikkerhet og derfor et myndighetsanliggende.

Dermed ber han norske myndigheter nå om å be om svar fra USA på hvordan overvåkingen har vært mulig.

- Har NSA tatt seg til rette i deres nettverk på noe vis?

- Vi ønsker ikke å spekulere i hvilke metoder NSA kan ha brukt. Utover dette, vil vi gjennomføre grundige undersøkelser i egne systemer, samtidig som det er et myndighetsanliggende å søke svar fra NSA, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer