Overhuset er fullt. Og de vet ikke hvordan de skal løse det

Politisk usikkerhet om hvordan de skal kvitte seg med medlemmer.

INFLASJON:  Det begynner å bli trangt om plassen i Overhuset, melder Independent. Foto: NTB Scanpix
INFLASJON: Det begynner å bli trangt om plassen i Overhuset, melder Independent. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvert år utnevner dronning Elizabeth av Storbritannia nye medlemmer til landets Overhus.

Disse, som gjerne har utmerket seg i på områder som vitenskap, sport eller kultur, utnevnes for livstid og føyer seg til en arveadel på i alt 92 adelsmenn som arver setene sine.

Stor vekst i medlemmer Medlemmene er uavhengige med tanke på de folkevalgte i Underhuset, og skal fungere som et kunnskapsmessig supplement til disse ved lovforslag og kontroll av regjeringen.

Til neste år kan det imidlertid bli en unormalt voldsom kamp om dronningens gunst, skriver Independent.

Antallet seteholdere i Overhuset har på 16 år steget med 154 stykker.

Sliter med å finne løsning Det gjeve bygget i Westminster har nå over 820 medlemmer, noe som bare nasjonalforsamlingen i Kina kan toppe tallmessig.

Fra politisk hold har det lenge vært vilje for å lage plass i Overhuset, men hittil har ikke de folkevalgte klart å komme fram til noen løsning på hvordan dette skal gjennomføres.

- Enten så må vi stoppe å gi ut utmerkelser ellers må vi kvitte oss med noen av de som allerede er der, sier et komitémedlemmene som er blitt satt til å krympe antallet adelige på parlamentet.

En mann mindre etter kokainfest En komiteen og dronning kan stryke av lista si er baron John Sewel av Gilcomstoun, tidligere «deputy speaker» - tilsvarende visepresident - i Overhuset.

Mannen, tidligere en viktig støttespiller for den tidligere statsministeren Tony Blair, sa søndag fra seg sitt verv, skriver Telegraph.

Dette etter at Scotland Yard kom på banen etter påstander om at Sewel, splitter naken, skulle ha tatt betydelige mengder kokain i selskap med to prostituerte.

- Du er slikt et festdyr, skal en av de to kvinnene ha sagt, en påstand som baronen på ingen måte avviste i hendelsen fanget opp på video.

Overhuset tar avstand Deretter havnet han på førstesiden til tabloidavisen The Sun under den lite flatterende tittelen «Lord Coke».

Overhuset har i etterkant tatt offentlig tatt avstand fra Sewel.

- Dagens avsløringer om Sewel er både sjokkerende og uakseptable. Denne morgenen har han sagt fra seg sitt verv, sa baronesse Frances D'Souza om baronens avskjed.

UTE AV DANSEN:  Baron John Sewel sa søndag opp sin plass i Overhuset etter at The Sun publiserte en video der han festet med prostituerte. Foto: Scanpix
UTE AV DANSEN: Baron John Sewel sa søndag opp sin plass i Overhuset etter at The Sun publiserte en video der han festet med prostituerte. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer