REN: Denne skålen skulle vært møkkete, men nå er den ren. Foto: Mike Siepmann/AP/Scanpix
REN: Denne skålen skulle vært møkkete, men nå er den ren. Foto: Mike Siepmann/AP/ScanpixVis mer

Overivrig vaskedame ødela kunstverk til seks millioner

Skrubbet ren en møkkete skål, som skulle være møkkete.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En tysk vaskedame forsøkte «å gå en ekstra mil» for sin arbeidsgiver, Ostwall-museet i Dortmund.

På sin runde rundt i museet, oppdaget hun at skålen under kunstverket «Wenn's anfäengt durch die Decke zu tropfen» («Når det begynner å dryppe fra taket») av den avdøde tyske kunstneren Martin Kippenberger var skitten og uappetittlig.

Hun startet med stor iver å skrubbe skålen, helt til den var blank og fin. Problemet var bare at skålen skulle være møkkete, hele poenget med kunstinstallasjonen var at det skulle se ut som det lå tørket søle i skålen, skriver nyhetsbyrået AP.

Kunstverket er verdsatt til over seks millioner kroner og er utlånt til museet fra en privat samler. Installasjonen vil fortsatt bli utstilt på museet, til tross for skaden, som nå takseres av forsikringsselskapet.

- Det vil bli opp til eieren av kunstverket å avgjøre om man skal restaurere kunstverket eller la det være i sin nye og «rene» tilstand. Vi kan jo ikke spørre Kippenberger om det, sier Dagmar Papajewski, talsperson for museet, til AP.

Vaskepersonlaget på museet har forøvrig en streng instruks om ikke å vaske nærmere enn 20 cm fra kunstverkene.

Kippenberger døde i 1997 og er regnet som en av de fremste tyske kunstnerne i sin generasjon. Kunstverkene hans har økt i pris de siste årene, og en statue av ham ble solgt for over ti millioner kroner tidligere i år.

KUNSTVERKET: Slik ser «Wenn's anfäengt durch die Decke zu tropfen» ut i all sin prakt, riktignok med en ren og ikke møkkete skål. Foto: Bernd Thissen/EPA/Scanpix
KUNSTVERKET: Slik ser «Wenn's anfäengt durch die Decke zu tropfen» ut i all sin prakt, riktignok med en ren og ikke møkkete skål. Foto: Bernd Thissen/EPA/Scanpix Vis mer