(Dagbladet): Au pair-ordningen består, men Stortinget pålegger regjeringen å gjenopprette den økonomiske støtten til støttesentret for au pairer.
Stortingsflertallet mot Høyres og Frps stemmer vedtok også i dag at familier som har misbrukt ordningen, eller begått straffbare handlinger mot au pairer, ikke skal få ha au pair igjen. Regjeringen må komme tilbake til Stortinget med forslag om konkrete lovforslag.
- Blir billige hushjelper hos rike
- Au pair-ordningen har i realiteten utviklet seg til å bli en ordning der unge kvinner fra fattige land bor hos rike familier og stort sett blir satt til å være hushjelper, sier SV-representant Karin Andersen som sammen med Kirsti Bergstø fremmet forslaget om å avvikle au-pair-ordningen. Det ville også Ap, men det ble det ikke flertall for.

Alle partiene unntatt regjeringspartiene vil imidlertid hindre at familier som blir tatt i å utnytte ordningen og de unge kvinnene, skal få ha au pair igjen.
I vinter ble to ektepar fra Oslo dømt for brudd på utlendingsloven og straffeloven etter å ha hatt flere au pair'er. Retten fant bevist at au pairene jobbet som underbetalte hushjelper. Den ene ble dømt til fem måneders fengsel, samt inndragning på 372 000 kroner og erstatning til en av au pairene. De tiltalte innrømmet straffskyld for brudd på utlendingsloven, men er anket.
- Ingen menneskerett
Dette er personer som ifølge Karin Andersen ikke bør få ha au pair igjen.
- Au pair-ordningen skal være kulturutveksling. Men de som misbruker ordningen eller har begått straffbare handlinger mot au pairer, skal ikke få bruke denne ordningen igjen. Det er ingen menneskerett å ha au pair, sier SV-representant Karin Andersen.
- Høyre og Frp har sviktet noen av de mest sårbare menneskene ved at de har fjernet støtten til au-pair-sentret. Det er riktig at at au pairer som blir utnyttet, kan søke informasjon og støtte fra norske myndigheter. Men mange er redde for å bli sendt ut, og har kanskje ikke tillit til politiet. Høyre og Frp ha fjernet tre millioner fra statsbudsjettet til støttesentret som Norsk Folkehjelp har drevet. Det er en skam, sier Andersen.
Må finansiere
I dag vedtok Stortinget mot Høyres og Frps stemmer at regjeringen må bla opp penger til Au Pair Center, som Norsk Folkehjelp har drevet. Sentret hadde i 2015 1214 henvendelser. Årsrapportene viser flere eksempler på at au pair-ordningen misbrukes, og at au pair'ene ikke får de de har krav på.
- Jeg forventer at KrF og Venstre i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett får på plass disse pengene. Det er småpenger, sier Andersen.

Høyres Frank Jensen tar dagens vedtak til etterretning.
- Vi har allerede en karanteneordning for familier som utnytter au-pair-ordningen, men tar til etterretning at stortingsflertallet vil stramme inn ytterligere. Så må regjeringen finne plass på budsjettet for støtte til au pair-sentret. Vi anerkjenner at sentret har gjort en god jobb. Men det må ikke framstilles slik at det ikke gis informasjon og støtte i dag. UDI har gode informasjonstiltak, sier Jensen til Dagbladet.
Fra Filippinene
Av de om lag 7 000 au pairene som har kommet til Norge de siste fem årene, er 85 prosent fra Filippinene, går det fram av komitéinnstillingen. I 2015 ble det gitt 1 336 oppholdstillatelser for au pair'er i Norge, nesten 90 prosent av dem fra Filippinene.