Au pair-ordningen

Overkjøres av Stortinget

- Aldri mer au pair for familier som har misbrukt ordningen, mener stortingsflertallet.

MÅ FINNE PENGER: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen må sammen med samarbeidspartiene finne penger til å støtte Oslo  20170216.
Erna Solberg og Siv Jensen holder pressekonferanse på Statsministerens kontor torsdag ettermiddag.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
MÅ FINNE PENGER: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen må sammen med samarbeidspartiene finne penger til å støtte Oslo 20170216. Erna Solberg og Siv Jensen holder pressekonferanse på Statsministerens kontor torsdag ettermiddag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Au pair-ordningen består, men Stortinget pålegger regjeringen å gjenopprette den økonomiske støtten til støttesentret for au pairer.

Stortingsflertallet mot Høyres og Frps stemmer vedtok også i dag at familier som har misbrukt ordningen, eller begått straffbare handlinger mot au pairer, ikke skal få ha au pair igjen. Regjeringen må komme tilbake til Stortinget med forslag om konkrete lovforslag.

- Blir billige hushjelper hos rike

- Au pair-ordningen har i realiteten utviklet seg til å bli en ordning der unge kvinner fra fattige land bor hos rike familier og stort sett blir satt til å være hushjelper, sier SV-representant Karin Andersen som sammen med Kirsti Bergstø fremmet forslaget om å avvikle au-pair-ordningen. Det ville også Ap, men det ble det ikke flertall for.

Alle partiene unntatt regjeringspartiene vil imidlertid hindre at familier som blir tatt i å utnytte ordningen og de unge kvinnene, skal få ha au pair igjen.

I vinter ble to ektepar fra Oslo dømt for brudd på utlendingsloven og straffeloven etter å ha hatt flere au pair'er. Retten fant bevist at au pairene jobbet som underbetalte hushjelper. Den ene ble dømt til fem måneders fengsel, samt inndragning på 372 000 kroner og erstatning til en av au pairene. De tiltalte innrømmet straffskyld for brudd på utlendingsloven, men er anket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer