MÅ FINNE PENGER: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen må sammen med samarbeidspartiene finne penger til å støtte Oslo  20170216.
Erna Solberg og Siv Jensen holder pressekonferanse på Statsministerens kontor torsdag ettermiddag.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
MÅ FINNE PENGER: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen må sammen med samarbeidspartiene finne penger til å støtte Oslo 20170216. Erna Solberg og Siv Jensen holder pressekonferanse på Statsministerens kontor torsdag ettermiddag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Au pair-ordningen

Overkjøres av Stortinget

- Aldri mer au pair for familier som har misbrukt ordningen, mener stortingsflertallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Au pair-ordningen består, men Stortinget pålegger regjeringen å gjenopprette den økonomiske støtten til støttesentret for au pairer.

Stortingsflertallet mot Høyres og Frps stemmer vedtok også i dag at familier som har misbrukt ordningen, eller begått straffbare handlinger mot au pairer, ikke skal få ha au pair igjen. Regjeringen må komme tilbake til Stortinget med forslag om konkrete lovforslag.

- Blir billige hushjelper hos rike

- Au pair-ordningen har i realiteten utviklet seg til å bli en ordning der unge kvinner fra fattige land bor hos rike familier og stort sett blir satt til å være hushjelper, sier SV-representant Karin Andersen som sammen med Kirsti Bergstø fremmet forslaget om å avvikle au-pair-ordningen. Det ville også Ap, men det ble det ikke flertall for.

STRAMMER INN: SV-representant Karin Andersen får Stortinget med seg på å stramme inn au-pair-ordningen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
STRAMMER INN: SV-representant Karin Andersen får Stortinget med seg på å stramme inn au-pair-ordningen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Alle partiene unntatt regjeringspartiene vil imidlertid hindre at familier som blir tatt i å utnytte ordningen og de unge kvinnene, skal få ha au pair igjen.

I vinter ble to ektepar fra Oslo dømt for brudd på utlendingsloven og straffeloven etter å ha hatt flere au pair'er. Retten fant bevist at au pairene jobbet som underbetalte hushjelper. Den ene ble dømt til fem måneders fengsel, samt inndragning på 372 000 kroner og erstatning til en av au pairene. De tiltalte innrømmet straffskyld for brudd på utlendingsloven, men er anket.

- Ingen menneskerett

Dette er personer som ifølge Karin Andersen ikke bør få ha au pair igjen.

- Au pair-ordningen skal være kulturutveksling. Men de som misbruker ordningen eller har begått straffbare handlinger mot au pairer, skal ikke få bruke denne ordningen igjen. Det er ingen menneskerett å ha au pair, sier SV-representant Karin Andersen.

- Høyre og Frp har sviktet noen av de mest sårbare menneskene ved at de har fjernet støtten til au-pair-sentret. Det er riktig at at au pairer som blir utnyttet, kan søke informasjon og støtte fra norske myndigheter. Men mange er redde for å bli sendt ut, og har kanskje ikke tillit til politiet. Høyre og Frp ha fjernet tre millioner fra statsbudsjettet til støttesentret som Norsk Folkehjelp har drevet. Det er en skam, sier Andersen.

Må finansiere

I dag vedtok Stortinget mot Høyres og Frps stemmer at regjeringen må bla opp penger til Au Pair Center, som Norsk Folkehjelp har drevet. Sentret hadde i 2015 1214 henvendelser. Årsrapportene viser flere eksempler på at au pair-ordningen misbrukes, og at au pair'ene ikke får de de har krav på.

- Jeg forventer at KrF og Venstre i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett får på plass disse pengene. Det er småpenger, sier Andersen.

MÅ FINNE PENGER: Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide sitter nå i forhandlinger med regjeringspartiene om revidert nasjonalbudsjett. SV forventer at de legger inn penger til Norsk Folkehjelps støttesenter for au pairer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MÅ FINNE PENGER: Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide sitter nå i forhandlinger med regjeringspartiene om revidert nasjonalbudsjett. SV forventer at de legger inn penger til Norsk Folkehjelps støttesenter for au pairer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Høyres Frank Jensen tar dagens vedtak til etterretning.

- Vi har allerede en karanteneordning for familier som utnytter au-pair-ordningen, men tar til etterretning at stortingsflertallet vil stramme inn ytterligere. Så må regjeringen finne plass på budsjettet for støtte til au pair-sentret. Vi anerkjenner at sentret har gjort en god jobb. Men det må ikke framstilles slik at det ikke gis informasjon og støtte i dag. UDI har gode informasjonstiltak, sier Jensen til Dagbladet.

Fra Filippinene

Av de om lag 7 000 au pairene som har kommet til Norge de siste fem årene, er 85 prosent fra Filippinene, går det fram av komitéinnstillingen. I 2015 ble det gitt 1 336 oppholdstillatelser for au pair'er i Norge, nesten 90 prosent av dem fra Filippinene.