Overkjørt av søppelbilen

SØGNE (Dagbladet): Den sju år gamle gutten i olabil døde momentant da søppelbilens venstre forhjul kjørte over ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutten lekte like ved hjemmet sitt i Tjønnelia i Søgne. Tragedien ble meldt klokka 17.50. Få minutter seinere var kommunelegen på plass og konstaterte at gutten var død.

Utover kvelden samlet sjokkerte naboer og pårørende seg. De tente levende lys i gata for å minnes pjokkens brå bortgang. Kommunens kriseteam trådte i funksjon. Også Langenes skole der gutten var elev, iverksatte kriseplanene for å ta hånd om medelevene. I dag skal de hedre minnet til sin døde kamerat.

I veibanen

Det var flere vitner i nærheten da den forholdsvis nye og godt fylte søppelbilen kom kjørende nedover Tjønnelia for å hente de siste grå dunkene med husholdningsavfall etter påsken.

Lensmann Terje Pedersen i Søgne og Songdalen kunne i går kveld ikke bekrefte om det var øyenvitner til selve påkjørselen.

Ulykken skjedde da den store bilen svingte over i motsatt kjørefelt for å plukke opp dunken der en av den drepte guttens lekekamerater bor. I samme øyeblikk kjørte sjuårigen ut i veibanen rett foran søppelbilen.

Bilen kjørte over både gutten og olabilen. Den stoppet et par meter fra den usikrede åpningen i det forholdsvis lave stakittgjerdet. Da var gutten allerede død.

Føreren av søppelbilen, en 33-åring fra Søgne, og hans medhjelper, ble straks tatt inn til avhør ved Søgne og Songdalens lensmannskontor. Førerkortet ble rutinemessig beslaglagt, samtidig som det ble tatt blodprøver av renovatørene. Etter avhørene ble mennene overlatt til oppfølging hos kommunelegen. Også lensmannskontorets folk fikk debrifing i går kveld.

Stort arbeidspress

Etter det Dagbladet erfarer blir et sentralt etterforskningspoeng å finne ut om en svært lang arbeidsdag kan ha svekket førerens oppmerksomhet.

Det er på det rene at han fra sitt høye førersete hadde svært god utsikt ned i oppkjørselen der sjuåringen kom kjørende.

Ingeniør Arnfinn Håverstad i Søgne kommune opplyste til Dagbladet i går kveld at kommunens to søppelbiler i går hadde et ekstra hardt arbeidspress. På grunn av feil i avisannonseringen måtte søppelbilene kjøre både doble og tredoble ruter. 33-åringen var innleid på deltid i det private firmaet som har ansvaret for søppelhentingen i Søgne.

Vanlig rutine er at dunkene i Tjønnelia blir tømt grytidlig tirsdag morgen. På grunn av påskekjøringen ble gårsdagens rute kjørt nesten et halvt døgn seinere.

- Det er renovatøren som har ansvaret for at arbeidsdagene ikke blir for lange. Kommunens ansvar begrenser seg til å godkjenne kjøreplanen og sette annonse i avisa, sier Håverstad.

- Det skumle med søppelhentingen er jo at én kjører rundt i alle disse boligområdene, sier han.

TRAGISK UTFALL: Tekniske eksperter fra politiet og Statens Veitrafikktilsyn gransket ulykkesstedet der sjuåringen ble overkjørt og drept mens han lekte i en olabil.