Overkjørte ekspertene

Regjeringen overså råd fra både ekspertene og Folkehelseinstituttet. Nå forklarer Solberg og Høie hvorfor du ikke kan velge å ta AstraZeneca-vaksinen i Norge.

NY STRATEGI: Direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, møtte pressen etter at helsemyndighetene la fram ny vaksinestrategi onsdag 12. mai. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Publisert

Vorland-utvalget anbefalte at coronavaksiner basert på adenovirale vektorer, som for eksempel AstraZeneca og Janssen, gjøres tilgjengelig utenom vaksinasjonsprogrammet. Regjeringen besluttet imidlertid å ikke tilgjengeliggjøre AstraZeneca-vaksinen.

I tillegg besluttet regjeringen at enkeltpersoner i Norge selv skal få velge om de vil ta Janssen-vaksinen. Dette går imot flertallet i ekspertutvalget som mener at det bare unntaksvis er forsvarlig å tilby Janssen-vaksinen valgfritt.

Regjeringen ble også advart av Folkehelseinstituttet om at en slik valgfrihet kan skape utrygghet og uro rundt resten av vaksinasjonsprogrammet.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

AstraZeneca

Regjeringens hovedargument for å åpne for valgfri vaksinasjon med Janssen-vaksinen, er at de mener at den enkelte selv er best i stand til å ta dette valget så lenge vedkommende har blitt tilstrekkelig informert om risiko, bivirkninger og symptomer.

- Hvorfor kan man velge å ta Janssen-vaksinen, men ikke velge å ta AstraZeneca-vaksinen i Norge, statsminister Erna Solberg?

- Janssen-vaksinen har den fordelen at det er en én-dose-vaksine. Det er begrunnelsen for at vi bruker Janssen-vaksinen når vi nå skal lage et beredskapslager i tilfelle det skulle skje noe knyttet til vaksineringen eller tilgangen på vaksiner, sier Solberg til Dagbladet og fortsetter:

- AstraZeneca-vaksinen må derimot settes i to doser. Derfor vil Janssen-vaksinen kanskje være mer effektiv også for folk som plutselig må ta en vaksine fordi de skal gjør noe innen kort tid. Men utgangspunktet vårt er at dette er et frivillig tilbud, og vi får se hvor mange som vil benytte seg av det. Det er grenser for hvor formyndersk man kan være i det norske samfunnet. Vi må stole på at folk kan ta egne valg - vi er bare opptatt av at de skal være godt informert.

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Beredskapslageret

Regjeringen har besluttet at AstraZeneca-vaksinen skal tas ut av vaksinasjonsprogrammet, mens Janssen-vaksinen settes på pause. Dette som følge av at regjeringen etter anbefalinger fra Folkehelseinstituttet nå skal bygge et beredskapslager med Janssen-doser i tilfelle nødssituasjon.

Helseminister Bent Høie forklarer også til Dagbladet at beredskapslageret er en viktig årsak til at man ikke tillater nordmenn å velge AstraZeneca-vaksinen.

- Det handler om at vi har besluttet at vi ønsker å ha en av disse vaksinene på beredskapslager i Norge. Jeg mener at det ville vært feil av oss å ha beholdt begge disse vaksinene i Norge, og ikke benyttet oss av dem, når vi vet at andre land har så stort behov for vaksiner, sier Høie og fortsetter:

- Derfor endte vi på den beslutningen, som også FHI anbefalte, nemlig at Janssen-vaksinen skal spares i et beredskapslager. Det er også en én-dose-vaksine, som er enklere å administrere i en frivillig ordning.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Vil donere doser

- Hva er rammene for beredskapslageret?

- Det er et spørsmål som FHI nå skal gi regjeringen råd om. Dette vil avhenge av hvilke erfaringer vi får når vi får på plass den frivillige ordningen. Hvor stor den frivillige bruken av denne vaksinen blir, vil ha betydning for størrelsen på beredskapslageret, sier Høie og fortsetter:

- Men i praksis betyr det at Norge kommer til å motta alle Janssen-vaksinene som vi har bestilt fram til vi eventuelt har nådd et nivå hvor vi mener at vi har nok vaksiner, og heller kan begynne å donere disse vaksinedosene. AstraZeneca-vaksinene vil vi derimot begynne å donere til andre land som har mer behov for dem nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer